Elmagyarázná nekem valaki ezt a matek feladatot?
A gimnazista Zsuzsi egy internetes közösségi oldal tagja. Az itt nyilvántartott ismerőseinek
75%-a egykori vagy jelenlegi iskolatársa, akiknek felével egy időben járt általános iskolába,
60%-ával pedig gimnáziumba. 72 olyan ismerőse van, akivel egy időben járt általános
iskolába, de középiskolába már nem.
Az alábbi kérdésekre adott válaszaidat indokold!
a)-e) Összesen hány ismerőse van Zsuzsinak az internetes oldalon
ó, ez nem felvételi feladat???? mert nekünk órán adták (Hát igen, engem, akit a Fazekasos pontszámítás szerint 100%, hogy felvesznek, már papírt is küldtek róla... és nem kell)
tehát:
x: összes ismerős
0,75x: egykori és jelenlegi iskolatárs
0,6x: jelenlegi iskolatárs (alias gimibe együtt járnak)
tehát 0,75x-0,6x=0,15x az, akik már nem járnak vele egy iskolába és az 72 embert jelent
0,15x=72
x=72/0,15=480
480 ismerőse van Zsuzsinak
ellenőrzés, hogy nincs-e benne csapda (mert lehet hogy kijön, de nem biztos hogy egész számú gyerek lesz)
0,75x=360 ez egész, eddig jó
0,6x=288 ez is egész, ez is jó
360-288=72 ez stimmel
tehát így jó!
ha most szombaton írsz tehetséggondozót, akkor hajrá! én is 8. vagyok, de mint már említettem, engem már felvettek...
ááááááá most jövök rá, hogy elrontottam, amikor leírtam neked, mert nem olvastam végig :D bocsi! leírjam a jót vagy most már mindegy? inkább leírom, jó?
Összesen x ismerőse van. 0,75x ismerőse van az iskolákból.
0,375x ismerőse van az általános iskolából;
0,6⋅0,75x = 0,45x pedig a gimnáziumból.
72 = 0,75x − 0,45x
x = 240
Tehát összesen 240 ismerőse van, 180 az iskolákból, 90 az általános iskolából, 108 a
gimnáziumból.
90 +108 =198 , ez 18-cal több, mint 180, ez éppen a közös iskolai ismerősök száma.
hehehe... bocs, hogy elrontottam, csak nem figyeltem........
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!