Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Ezt a feladatot valaki nekem...

Ezt a feladatot valaki nekem elmagyarazna nagyon reszletesen hogy hogyan kell megoldani mert ergyaltalan nem ertem?

Figyelt kérdés
Hatarozzuk meg az osszes olyan derekszogu haromszoget amelynek oldalhosszai egesz szamok es a keruletuk mertekszama egyenlo a teruletuk mertekszamaval!
2010. jan. 14. 18:14
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Ez a szöveges feladat elsőre geometriának tűnik, pedig nem az. Ez egy számelméleti példa.

A derékszögű háromszög három oldalai a, b és c, melyek egész számok. Tehát keresel három egész számot (a-t, b-t és c-t).

Erre a három számra a feladat szövege alapján teljesül, hogy:

a + b + c = a*b/2 (kerület = terület)

és

a^2 + b^2 = c^2 (Pitagorasz-tétel).

Ezt a két egyenletet kell macerálni úgy, hogy konkrét egész számokat kapj.

Én a következőképp csináltam: a második egyenletből kifejeztem c-t, és beírtam az első egyenletbe.

Tehát egy kétismeretlenes egyenletet kaptam:

a + b + sqrt(a^2 + b^2) = a*b/2

Az egyenletet rendezgettem:

2*sqrt(a^2 + b^2) = a*b - 2a - 2b

4*(a^2 + b^2) = a^2*b^2 - 2a^2*b - 2a*b^2 - 2a^2*b + 4a^2 + 4ab - 2a*b^2 + 4ab + 4b^2

4a*b^2 + 4a^2*b = a^2*b^2 + 8ab

4a + 4b = ab + 8

És most jön az átalakítás, ami nagyon fontos:

4a + 4b = ab + 8

(a - 4)(b - 4) = 8

...vagyis két olyan számot keresünk, melynek szorzata nyolc. Ez a két szám az 1 és a 8 vagy a 2 és a 4 lehetnek.

Így két megoldás van:

a = 5, b = 12, c = 13,

a = 6, b = 8, c = 10.

2010. jan. 14. 18:45
 2/5 anonim ***** válasza:
Legyenek a befogók a, b, az átfogó c. A kerület mértékszáma egyenlő a terület mértékszámával: a+b+c=a*b/2, ebből kifejezed c-t, beírod a Pitagirasz-tételbe. Utána gondolkozol, mert Neked se érdeked, hogy más oldja meg helyetted az egészet.
2010. jan. 14. 18:45
 3/5 anonim ***** válasza:

első válaszoló vagyok:

Szerintem ha odáig se jutott el, hogy felírja az alapegyenleteket, kizárt dolog, hogy be tudja fejezni a feladatot.

2010. jan. 14. 18:52
 4/5 A kérdező kommentje:
Koszonom Istenek vagytok :):)
2010. jan. 14. 19:07
 5/5 anonim ***** válasza:
Második vagyok. Oké, igazad van, nem akarok senkit megbántani, de az én matektanárom nagyon utálta, hogy ha valaki bele se kezd, és azt mondja, hogy nem érti.
2010. jan. 14. 19:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!