Matematika:egyenletek egyenlőtlenségek grafikus megoldása? Légyszí segíts.
Rajzold meg az x-1/4*x-2 függvény grafikonját. Az adott pontok közül melyik van rajta a grafikonon, melyik van alatt, melyik van felette?
(6;6) (-18;-35) (8/5;0)
Van hozzá egy szabály is (de nem értem, hogy akkor most ez, hogyan van.) A szám-szám hozzárendelés összetartozó értékpárjait ábrázolhatjuk derékszögő koordináta-rendszerben. Ekkor kapjuk a hozzárendelés grafikonját (eddig még értem) Egy P(x;y) pont pontosan akkor van rajta a hozzárendelés grafikonján, ha az x-nek az y értékét feleltetjük meg ebben a hozzárendelésben. Na ezt nem értem:(
Írd fel a függvényt:
y = x - 1/4x-2
Ennek a grafikus képe egy egyenes lesz. Egy adott P(x,y) pont akkor van rajta az egyenesen ha a behelyesített értékekkel az egyenlet helyes lesz.
Tehát:
Fogod az első P(6,6) pontot, és az X értéket beirod az egyenletbe:
Y = 6 - 1/4*6 - 2
Y = 2.5
Megnézed a pontod Y koordinátáját, látod, hogy nem egyeznek, így vagy felette vagy alatta lesz. Jelen esetben kisebb értéket kaptál, így a pont az egyenes alatt lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!