Venturi csöves fizika példában valaki segítene?
Próbálom szemléltetni, hogy mi is a feladat pontosan:
egyenes cső-->1. mérési pont-->egyenes cső-->konfúzor-->torok(2. mérési pont)-->diffúzor-->egyenes cső
Annyi van megadva, hogy a két pont közti nyomásveszteség 1000 Pascal, és a két mérési ponthoz bekötött manométer kitérése 100 mm (a 2. mérési ponthoz tartozó szárban magasabb a higany).
A kérdés a térfogatáram, de nekem úgy tűnik, hogy ezek az adatok kevesek ahhoz hogy megoldjam a feladatot.
Köszi a segítséget!
Fel kell írni a veszteségmentes Bernoulli-egyenletet.
v(1)^2/2+p(1)/Ró(1)+g*h=v(2)^2/2+p(2)/Ró(1)+g*h
Sebességek és nyomások eltérnek. A sűrűségkülönbséget el szoktuk hanyagolni. H magasságok egyformák, így g*h tagok elhagyhatók.
v(1)^/2+p(1)/Ró=v(2)^2/2+p(2)/Ró. Van 4 ismeretlenünk (gondolom víz van a csőben), és 1 összefüggésünk. Akkor fel kéne írni a kontinuitási tételt.
Ró*v(1)*A(1)=Ró*v(2)*A(2)
v(1)*A(1)=v(2)*A(2)
Ez valóban kevés adat.
Igencsak :)
Már többen is elgondolkoztunk rajta, azt senkinek semmi, gondoltam dobok ide egy kérdést, úgyis be vagyok regelve :D
Na. Az első válaszoló vagyok. Valóban kevés az adat, de elmondom meddig jutottam, és hogy mennyiben adtál rossz leírást.
A legszembetűnőbb: a manométerben nem lehet higany. Ugyanis 100Hgmm 13332,2368 Pa nyomáskülönbséget jelente, nem ezret. A manométer töltőfolyadékának sűrűsége 1019,368 kg/m^3.
Ezen kívül ezek jöttek még ki:
v(1)^2/2+p(1)/Ró=v(2)^2/2+p(2)/Ró
A cső különböző pontjain található fluidom sűrűségkülönbségét el szoktuk hanyagolni, ezért nem indexeltem azokat.
v(1)=v(2)*(D(2)/D(1))^2, ahol D2 és D1 az adott csőszakasz átmérője.
A Bernoulli-egyenletből és a kontinuitási egyenletből kijön, hogy:
v(2)=(v(1)^2+2000/Ró)^(1/2)
v(1)=(v(2)^2-2000/Ró)^(1/2)
Ezen kívül tudjuk, hogy p(1)=1000+p(2).
Ha meglenne az áramló közeg sűrűsége, már mehetne is tovább a számolás.
Áramló közeg a víz a feladat szerint, de tuti higany van a csőben a feladat szerint.
Viszont az 1000 Pascal az nem a nyomáskülönbség, hanem a nyomás veszteség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!