Mi a megoldás ebben a Fizika példában?
vf - folyó sebesége
vc -csónak sebessége
t - idő, az evező vízbeesésétő az utoléréséig.
Az evező (folyó) által megtett út a vízhez képest:
vf.t=5km
Csónak által megtett út folyón felfele (hídhoz viszonyítva) 1/2 óran keresztül:
(vc-vf).1/2=1/2vc - 1/2vf
Csónak által megtett út folyón lefele. Lefelé tartó út 1/2 óraval kevesebb, mint a teljes idő:
(vc+vf).(t-1/2)=vc.t - 1/2vc + vf.t -1/2vf
Az utóbbiból vonjuk ki az előbbit, megkapjuk a távolságot amivel eltávolodott a hídtól lefele. Ez megyegyezik az evező által megtett távolsággal, 5 km, (itt érte utol).
vc.t - 1/2vc + vf.t -1/2vf - 1/2vc + 1/2vf = vf.t
Ebből t=1óra
Ezt behelyettesítve a legelső egyenletbe:
vf.1óra=5km
vf=5km/óra
Bocs az első mondat:
Az evező (folyó) által megtett út a _hídhoz_ képest:
Azt nem értem , hogy neked az utolsó előtti egyenletből hogy jött ki az 1 óra?
Nekem abból, miután sok minden kiesik, az jön ki egyszerűen, hogy vf*t=vf*t ...
Nekem más jött ki. Ugye a hídnál ejti bele az evezőt, és fél óra múlva veszi észre. Addig az evező ment X távolságot. A halász visszafordul, és a hídig fél órát kell menjen, mivel oda-vissza ugyanannyi a csónak sebessége a feladat szerint. Az evező már 2x-nél tart. Végül utoléri az evezőt, ami 5km-re van a hídtól. Tehát:
Az evező: 5km=2x+y Az y az egy óra múlvától a találkozásig lévő időtartam. A csónak: 0,5h+0,5h+z
Z= 1 óra múlva plusz a hídtól az evezőig.
5km=2x+y
5km=1h+Z
Én nem értem, miért 1 óra, hiszen egy óra alatt csak a hídig jut el a halász, mivel ugyanolyan a sebessége oda-vissza.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!