Mennyi a valószínűsége, hogy "A"és"B" egymás mellé kerül?
A kérdésből is kitűnik, hogy azok próbálkozzanak a válasz megfejtésével, akik járatosak a valószínűségszámításban. Természetesen nem a nyers eredményre vagyok kíváncsi, mert olyanból nekem már 5 db van, ezeket most nem írom, le majd esetleg menet közben. Szóval a feladat;
Tíz ember leül egy padra; "A-J". Mennyi a valószínűsége, hogy "A"és"B" egymás mellé kerül, ha minden elhelyezkedés egyformán valószínű. Két ülésrend nem különbözik, ha mindenkinek ugyanazok a szomszédai.
az ilyen feladatokat tipikusan úgy könnyű megcsinálni, hogy a rossz eseteket számolod össze, majd kivonod ezek számát az összesből.
Itt is.
A és B helye kötött, a maradék 8 szabadon ülhet bárhol, tehát 8!. A helye azonban 9 helyen lehet lekötve (mert egy hely B-é), így 9*8! (ez tkp. 9!, de a félreérthetőség elkerülése végett nem így írom).
Az összes lehetséges ülés pedig 10!. A feladat valószínűsége tehát 9*8! : 10!, egyszerűsítve 1 : 10, vagyis 10%.
előző: igazad van, félreolvastam, és a nem szomszédosakat akartam megcsinálni. Jogos, én néztem el.
Viszont, hogy visszavágjak, a megoldásodban van egy kis hiba;P
Ha alaposan végiggondolod, akkor valószínűleg rájössz, mit felejtettél ki.
még egy dolog;
itt most a kívánt esemény az amikor "AB" egymás mellett van!
"két ülésrend nem különbözik, ha mindenkinek ugyanazok a szomszédai."
Ez a rész kimaradt nekem, ez viszont azt jelenti, hogy ha megforditjuk a padot, akkor az igy kapott "forditott" ülésrend is ugyanannak számit, mint az előző.
Igy viszont jó megoldás az előző, mert fel lehet emiatt tenni, hogy A a B jobbján ül, és tényleg akkor jól lett összeszámolva a dolog.
A matek része még menne is, csak olvasni ne kéne...:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!