Hogyan csináljam meg ezt a feladatot?
Van egy x magasságú létra. Én szabályos időközönként ledobok róla egy-egy (egyforma méretű) kavicsot. Milyen magas a létra, ha a második és a harmadik kavics közt 95cm van?
(magántanár adta ezt a feladatot, de mivel ilyet még nem csináltunk, nem tudom hogyan kell)
Előre is köszönöm!
kimaradt:
a köveket nem dobom, hanem ejtem (tehát nincs kezdősebessége), ugyanolyan magasságról. Az éppen induló kő és az éppen leeső kő között 6 szabadon eső kő van. A 6 szabadon eső kő közül a 2. és a 3. távolsága 95 cm.
A 8 kő között 7 távolság van, a feladat úgy is felfogható, mintha egy kő útjának 1, 2, 3, ...7 időegység alatt megtett útjának a helyét egymásra fényképezték volna. Mivel 7 táv van, az időegység a földetérés idejének 7-ed része, vagyis
t = T/7
ahol T a földetérésig eltelt idő
A feladatban megadott távolság (h) a 3*t és a 2*t idő alatt megtett utak különbsége.
h = 0,95 m
g = 10 m/s²
Az útképletbe behelyettesítve
h = (g/2)[(3t)² - (2t)²]
h = (g/2)(5t²)
Ebből
t² = 2h/5g = 2*0,95/50
t² = 1,9/50
A földet érésig eltelő idő ennek 7-szerese
T = 7t,
ezalatt teszi meg a kő a létra magasságának megfelelő távolságot.
Az útképlettel a létra magassága
H = (g/2)*T² = 5*T²
H = 5*49t² = 5*49*1,9/50 = 49*1,9/10
H = 9,31 m
=========
DeeDee
Huhh :D köszönöm!
Én a következő módszerrel csináltam meg (nem ugyanannyi az eredmény, légyszi mond meg, hogy miért nem):
Tehát a szabadesés arányai ezek:
0:1:4:9:16:25:36:49
A 2. és a 3. közt 3 egység és 95 cm a távolság. Ez azt jelenti, hogy 1 egység 31,6cm (95/3).
Akkor így:
0:31,6:126,4:505,6:790:1137,6:1548,4cm
Az én megoldásom szerint a látra magassága 1548,4 cm.
Szerintem a tied a jobb, ezt azért írtam le, mert a megoldásodból azt szűrtem le, hogy értesz ehhez, és ezért megkérdezem tőled, hogy EZ a megoldás miért rossz?
Tökéletes a gondolatmeneted, csak egy pici tévedés van a kivitelezésben.
0:1:4:9:16:25:36:49
A feladat szerint a szabadon eső kő 2. és a 3. pozíciója közti távolság van adva.
A 0 nem tartozik a szabadon esők közé, hiszen még el sem engedted.:-)
A kérdéses szakasz a 9 és a 4 egységnyi út közötti 9-4=5 egység.
Mivel a 95/5 = 19, ezt megszorzod 49-cel, az pontosan 931 cm-t (9.31 m) eredményez.
Egyébként a te megoldásod egyszerűbb, mint az enyém, látszik, hogy ismered a szabadesés törvényeit, gratulálok!
DeeDee
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!