Matematikusok, meg tudtok fejteni egy nagyon egyszerű feladatot, amiben gondolkodni kell?
A családom 5 tagból áll.
A feleségemen és rajtam kívül, még 3 lányom van. A lányok összesen éppen annyi idősek, mint a feleségem.
Ha a családom minden tagjának életkorát összeszorzom, és kivonom belőle az én életkorom négyzetét, az eredmény éppen három nullára fog végződni.
Hány év múlva leszek éppen négyszer annyi idős, mint a legkisebb lányom?
Ha olyan egyszerű, miért nem oldod meg magad?
Nekem első blikkre csak annyi jött le, hogy az én életkorom 10-zel osztható. Vagy 100-zal, de ez kicsit irreális a szövegkörnyezetből. (Bár lehet valaki 100 éves.)
Nagyon kevés információ van megadva ahhoz, hogy egyértelmű megoldást adhassunk rá./Nem hagytál ki semmit a feladat szövegéből?/
Ha csak a reális megoldásokat tekintjük, már akkor is rengeteg különböző megoldást találhatunk (legegyszerűbben egy rövid programmal elvégezve az esetek ellenőrzését).
Íme néhány ízelítőnek:
/Sorban a férj,feleség,gyerekek életkorai:/
48,44,28,13,3---ekkor 12 év múlva lesz a férj 60, a kislány 15.
40,33,15,11,7---ekkor 4 év múlva lesz a férj 44, a kislány 11.
31,31,13,11,7---ekkor 1 év múlva lesz a férj 32, a kislány 8.
Ezeken kívül is bőven akad még megoldás...
Válasz: a kapitány 23,73589 éves.
Please insert disk 2.
Kevés az adat, na,
Én akartam a legtöbb megoldást birni, erre beellőznek, lelővik az egyikemet, és már csak kettőm van, ami nem szerepelt:)
- lányok: 9,9,20 ; feleség: 38, én: 60.
Ilyenkor 8 év múlva lesz a legkisebb lányom 17 éves, én 68, ez pont 4szeres
-lányok: 12,19,20; feleség: 51, én:60
Ilyenkor 4 év múlva a kicsi 16 lesz, én 64, pont 4szeres.
Ez egy rossz feladat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!