Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Van e olyan szám, amelynek...

Van e olyan szám, amelynek számjegyeit fordított sorrendben felírva a szám háromszorosát kapjuk?

Figyelt kérdés
Indokolni kell. Előre is köszönöm ha valaki válaszol
tegnap 19:37
1 2
 1/20 A kérdező kommentje:
Háromjegyű szám,azt kihagytam
tegnap 19:38
 2/20 anonim ***** válasza:
Algoritmust tudok rá írni, gondolom az nem elég indok. :D
tegnap 19:43
 3/20 anonim ***** válasza:
#2 Tekintettel arra, hogy véges sok számról van szó, ez - szerintem - elég indok.
tegnap 19:57
 4/20 anonim ***** válasza:
Nincs. Nem tudom a matematika nyelvén is igazolni, a favágó módszert választottam. :D Azaz felvittem egy excelbe 100-tól 333-ig a számokat (334-től már nem kell foglalkozni vele, mert a háromszorosuk már nem háromjegyű szám), beszoroztam mindet hárommal és szemrevételeztem. Az 1-gyel kezdődőknél azt néztem csak, ahol a háromszoros utolsó számjegye 1-re végződik és így tovább. Ezekben az értékekben nem láttam olyat, ami megfelelne a feltételnek.
tegnap 20:26
 5/20 anonim ***** válasza:

Tényleg nincs. Egy nem túl bonyolult program meg tudja nézni az összes szóba jöhető számot

tegnap 20:29
 6/20 anonim ***** válasza:
Mindkét szám hárommal osztható. Innen vissza lehet fejteni a számjegyeket, amikből a kilenc lehetőség egyike se stimmel. De szabályt, vagy bizonyítást nem tudok rá.
tegnap 20:29
 7/20 A kérdező kommentje:
Nem tudom akkor miért kér indoklást a feladat. Nem tudom most mit csináljak.
tegnap 20:56
 8/20 anonim ***** válasza:

#7. Mert meg lehet indokolni, hogy miért nincs ilyen szám.

Segítségül hívtam a ChatGPT-t, egész jónak tűnik:

"Vizsgáljuk meg, hogy létezhet-e olyan háromjegyű szám, amelynek számjegyeit felírva az adott szám háromszorosát kapjuk.

1. Jelölések és egyenlet felállítása

Legyen a keresett háromjegyű szám:

𝑥

=

100

𝑎

+

10

𝑏

+

𝑐

x=100a+10b+c

ahol

𝑎

,

𝑏

,

𝑐

a,b,c a számjegyek, és

𝑎

0

a

=0, mivel háromjegyű számról van szó.

Feltételeink szerint a szám háromszorosa a számjegyekből újraszervezett számot kell adjon, azaz:

3

𝑥

=

100

𝑐

+

10

𝑏

+

𝑎

3x=100c+10b+a

2. Egyenlet átrendezése

Helyettesítsük be

𝑥

x-et:

3

(

100

𝑎

+

10

𝑏

+

𝑐

)

=

100

𝑐

+

10

𝑏

+

𝑎

3(100a+10b+c)=100c+10b+a

Bontsuk fel:

300

𝑎

+

30

𝑏

+

3

𝑐

=

100

𝑐

+

10

𝑏

+

𝑎

300a+30b+3c=100c+10b+a

Vonjuk ki mindkét oldalból

𝑎

a és

10

𝑏

10b:

299

𝑎

+

20

𝑏

97

𝑐

=

0

299a+20b−97c=0

3. Egész számok vizsgálata

Az egyenletet átrendezve:

299

𝑎

+

20

𝑏

=

97

𝑐

299a+20b=97c

Mivel

𝑎

,

𝑏

,

𝑐

a,b,c egyjegyű számok (

1

𝑎

9

1≤a≤9,

0

𝑏

,

𝑐

9

0≤b,c≤9), megvizsgáljuk, hogy lehet-e olyan

𝑎

,

𝑏

,

𝑐

a,b,c értékkombináció, amely kielégíti az egyenletet.

299

𝑎

299a mindig osztható 299-cel, tehát 299 egyik többszöröse.

97

𝑐

97c mindig osztható 97-tel, tehát 97 egyik többszöröse.

Az egyenlet bal oldala 299-nek többszöröse, míg a jobb oldala 97 többszöröse.

A 299 és 97 prímek és nem osztják egymást, így az egyetlen megoldás, ha mindkét oldal nulla lenne. De mivel

𝑎

0

a

=0, ilyen megoldás nem létezhet.

4. Következtetés

Mivel az egyenlet nem teljesülhet a megadott feltételek mellett, nem létezik olyan háromjegyű szám, amelynek számjegyeit felírva az adott szám háromszorosát kapnánk."

tegnap 21:04
 9/20 anonim ***** válasza:

Bocs, formailag ez kicsit elcsúszott, újra:

"Vizsgáljuk meg, hogy létezhet-e olyan háromjegyű szám, amelynek számjegyeit felírva az adott szám háromszorosát kapjuk.

1. Jelölések és egyenlet felállítása

Legyen a keresett háromjegyű szám: x=100a+10b+c,

ahol a,b,c a számjegyek, és 𝑎≠0, mivel háromjegyű számról van szó.

Feltételeink szerint a szám háromszorosa a számjegyekből újraszervezett számot kell adjon, azaz: 3x=100c+10b+a

2. Egyenlet átrendezése

Helyettesítsük be x-et: 3(100a+10b+c)=100c+10b+a

Bontsuk fel: 300a+30b+3c=100c+10b+a

Vonjuk ki mindkét oldalból a és 10b: 299a+20b−97c=0

3. Egész számok vizsgálata

Az egyenletet átrendezve: 299a+20b=97c

Mivel a,b,c egyjegyű számok (1≤a≤9, 0≤b,c≤9), megvizsgáljuk, hogy lehet-e olyan a,b,c értékkombináció, amely kielégíti az egyenletet.

299a mindig osztható 299-cel, tehát 299 egyik többszöröse.

97c mindig osztható 97-tel, tehát 97 egyik többszöröse.

Az egyenlet bal oldala 299-nek többszöröse, míg a jobb oldala 97 többszöröse.

A 299 és 97 prímek és nem osztják egymást, így az egyetlen megoldás, ha mindkét oldal nulla lenne. De mivel 𝑎≠0, ilyen megoldás nem létezhet.

4. Következtetés

Mivel az egyenlet nem teljesülhet a megadott feltételek mellett, nem létezik olyan háromjegyű szám, amelynek számjegyeit felírva az adott szám háromszorosát kapnánk."

tegnap 21:10
 10/20 anonim ***** válasza:

#8, gyakorlatilag a CharGPT kb. manuálisan végignézte az összes lehetőséget...

Itt a jó megoldás:

Legyen a háromjegyű szám abc, ennek fordítottja cba, ami a feladat szerint az abc háromszorosa, emiatt a cba szám osztható 3-mal.

A 3-mal oszthatóság szabálya miatt így az abc szám is osztható kell, hogy legyen 3-mal. Viszont ha egy 3-mal osztható számot 3-mal szorzunk, akkor egy 9-cel osztható számot kell kapnunk, tehát a cba szám osztható 9-cel. Viszont ez csak úgy lehet osztható 9-cel, hogy az eredmény 3-jegyű legyen, hogyha az első számjegye 9, ekkor az eredeti első számjegye csak 1 lehet.

Tehát 1b9 és 9b1 alakban keressük a számokat. Itt már ránézésre is látható, hogy ha az első számot megszorozzuk 3-mal, akkor semmi szín alatt nem kezdődhet az eredmény 9-cel. Tehát nincs megfelelő háromjegyű szám.

tegnap 21:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!