Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Mi a v(4;1) vektor y-2x=4...

Mi a v(4;1) vektor y-2x=4 egyenesre eső merőleges vetületének hossza?

Figyelt kérdés

Könyv szerint 5/sqrt(20) , viszont ezt sehogy sem tudom kiszámítani.

Én módszerem az volt, hogy vettem az egyenes normálvektorát(-2;1), elforgattam 90* fokkal (-1;2), aztán ezzel 2 egyenest rajzoltam amelyek áthaladnak a 0;0 és 4;1 pontokon át.

Megtaláltam a kereszteződésüket a y-2x=4 egyenessel, aztán távolságot mérve sqrt(180) / 5 -öt kaptam. Könyv szerint viszont 5/sqrt(20) kéne hogy kijöjjön.

Gondolom erre van valami más módszer, vagy valamit teljesen félreértettem itt.

tegnap 22:12
 1/5 krwkco ***** válasza:

"Mi a v(4;1) vektor y-2x=4 egyenesre eső merőleges vetületének hossza?"

Az egyenes irányvektora és a vetítendő vektor skalárszorzata osztva az irányvektor hosszával. Ha negatív szám jön ki, akkor abszolútérték.

Az 5/sqrt(20)~1,12 szerintem nem jó. Ha felrajzolod a vektort és az egyenest "kockás" papírra, akkor látszik, hogy a vetület sokkal hosszabb.

tegnap 22:26
 2/5 krwkco ***** válasza:

"vettem az egyenes normálvektorát (-2;1), elforgattam 90* fokkal (-1;2)"

Ez nem 90 fokos elforgatás. Csak az egyik koordináta előjelét kell megváltoztatni.

tegnap 22:27
 3/5 krwkco ***** válasza:
Az sqrt(180)/5 szerintem jó.
tegnap 22:39
 4/5 A kérdező kommentje:

#1 Kérdés : Miért így kapjuk? Esetleg tudod mit kéne beírnom hogy erre választ kapjak? A könyvemben erre 0 magyarázat van. :(

#2 Bocs, elírtam

#3 Látom, akkor gondolom a megoldókulcsal van valami baj. Köszi azért!

tegnap 22:52
 5/5 krwkco ***** válasza:

"Miért így kapjuk?"

Vektorok skaláris szorzatáról tanultatok már? Azzal egyszerű bizonyítani:

a · b = | a | · | b | · cos ɑ, vagyis a merőleges vektorok skaláris szorzata 0.

Legyen a vektorunk (a,b). Válasszuk a rá merőleges vektor x koordinátájának b-t. Ezt megtehetjük, mert a merőleges vektor hossza tetszőleges.

Ekkor a skalárszorzat (a,b)(b,x)=ab+bx=0, vagyis x=-a. A koordinátákat megcseréltük és az EGYIK előjelét megfordítottuk.

ma 01:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!