Kémia számolási problémák, bármi jó tipp?
Én, ha így "nem volt ötletem hogyan", akkor elkezdtem számolgatni azt, amit ki tudtam. Eleve ezek úgy vannak megírva, hogy felesleges adatot nem tartalmaznak (mondjuk ez sem mindig igaz!! de ritka ahol van felesleges adat). Szóval ha osztasz/szorzol, akkor előbb utóbb jutsz valahova és eszedbe jut valami.
Kémia tanárom ezt "favágó módszernek" tartotta, de ha a végén megvan az eredmény, kit érdekel.
De nyilván lesz benne rutinod is már, ha sokat csinálod. Nekem az elektrokémia volt ilyen, hogy kicsit nehezebben láttam át, értettem meg, de miután sok feladatot megcsináltam, egyfajta rutin kialakult, hogy adott típusfeladatnál mit kell/kellene csinálni. (Középmatekból valószínűség-számításnál ugyanez volt. Nehezen értettem az elméletet, hogy mikor mivel kell számolni, de tökéletesen megoldottam érettségin, mert sokat gyakoroltam, hogy mikor mit használunk.)
Apropó érettségi. Megírtam 1 vagy 2 óra alatt az egészet, kb egy számítás se jött ki. Jó, kimegyek a mosdóba, arcmosás, nagy levegő, menjünk vissza, számoljuk újra az egészet. Ki jött szépen minden :)
Úgyhogy ne félj újra nekifutni, és ne pánikolj be majd ott sem!
Az első jót írt. Én is simán elindulok arra, amerre tudok, és majd jön ki részeredmény, amivel tovább tudok számolni. Én a háromszöges módszert szerettem, ahol a három mennyiség közül - amelyek között kapcsolat van - az van a háromszög csúcsában, amelyik a másik kettő szorzata, és akkor alul van a másik kettő. És amelyiket keresem, azt letakarom, és ha a másik kettő egymás fölött van, akkor egy törttel tudom kiszámolni, ahol a háromszög csúcsában lévő érték a számláló, és a másik alul lévő mennyiség a nevező, ha meg a csúcsban lévőt takarom le, akkor a két alul lévő szorzata adja meg azt. Pl.: anyagmennyiség, tömeg, moláris tömeg. Ezek közül a tömeg van a csúcson, és a másik kettő alul. De a százalékszámításokat is vissza lehet vezetni ilyen háromszögekre, csak ott nem maga a százalék lesz az egyik alul lévő mennyiség, hanem annak 100-ad része. Tehát felül lesz az oldott anyag tömege, és alul a (tömegszázalék/100%) és az oldat tömege. Vagy a koncentrációkat is lehet így: felül az anyagmennyiség, és alul a koncentráció meg az oldat térfogata. Persze azt meg kell tanulni, hogy minek mi a jelölése, és melyek azok a "mennyiséghármasok" amelyek ezeket a háromszögeket felépítik, de ha azt tudod, hogy mi van a háromszög csúcsában, akkor már kizárásos alapon tudod, hogy a másik két mennyiség alul van, és ott mindegy, hogy melyiket írod jobbra vagy balra, a csúcson legyen az, aminek felül kell lenni, és akkor jó lesz.
Ez fizika, de az Ohm-törvény is felírható ilyen alakban:
És ez mutatja, hogy hogyan tudod használni:
És elég tudni, hogy a feszültség van felül, és akkor kizárásos alapon a másik két mennyiség van alul, de mindegy, hogy alul jobb, vagy baloldalon melyik van. Persze azt tudni kell természetesen, hogy mi a másik két mennyiség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!