Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Közvélemény kutatás szerint...

SydneyF kérdése:

Közvélemény kutatás szerint az emberek 60%-a szavazna egy adott pártra. Véletlenszerűen kiválasztva 10 embert, mekkora a valószínűsége, hogy legalább 2, az adott pártra szavazna?

Figyelt kérdés
Kérlek segítsetek a levezetéssel és a megoldással! Most kezdtük el az anyagot de beteg vagyok és semmit sem értek!

#házi feladat #sosbeadandó #segítségnemértem
dec. 9. 08:56
 1/8 anonim ***** válasza:
Binomiális eloszlás. Képletbe behelyettesítesz 0, 1-re és mivel ez komplementer, a kapott eredményt 1-ből kivonod és megkapod.
dec. 9. 09:00
 2/8 A kérdező kommentje:
A megoldása akkor 0,010 lenne kb.???
dec. 9. 09:08
 3/8 anonim ***** válasza:

Biztos nem

Gondold végig te magad....

60% a népszerűség, s szted 1% az esélye, hogy 10 embert kiválasztva min 2 fog rá szavazni?

Sztem te is érzed, hogy itt valami nem kerek.

Ha csak érzetre is nézem, már akkor is sejthető, hogy közelíteni fog a 100% felé az érték (mondjuk 0,9 környéke).

dec. 9. 09:12
 4/8 A kérdező kommentje:
Igen, éreztem hogy nem igazán reális, de ezt írta ki a számológép... Teljesen összevagyok zavarodva, ezért kellene egy kis segítség, vagy hogy valaki esetleg elmagyarázza!!
dec. 9. 09:15
 5/8 anonim ***** válasza:

1 - P(k=0) - P(k=1) >>>> ez a komplementer képlete ebben az esetben

innen már csak 2 bin. eloszlás számítás, ahol ismert az n, a k és a p is.

dec. 9. 09:20
 6/8 anonim ***** válasza:

"A binomiális eloszlás egy diszkrét eloszlás, ahol egy esemény bekövetkezésének a valószínűsége p és egymástól függetlenül elvégzünk n darab kísérletet, ahol a kísérletek mindegyikében az esemény vagy bekövetkezik vagy nem. Az eloszlás annak valószínűségét írja le, hogy az esemény éppen k-szor következik be." Jelenleg p=0,6, n=10. Megnézed k=0-ra, k=1-re, ezeket összeadod és az eredményt kivonod 1-ből, akkor kapod meg hogy NEM 0 vagy egy olyan ember van, aki a többségi pártra szavaz, ami ekvivalens azzal, hogy "legalább kettő".

A képletet, amivel megnézed a 0, 1 esetet most nem írom le, mert ez egy karakteres felület, ahol nem tudom, de megtalálod itt:

[link]

dec. 9. 09:21
 7/8 anonim válasza:

Binomiális eloszlást akkor használunk, mikor a kísérletünknek 2 lehetséges kimenetele van, A és B és ezek valószínűsége p és 1-p. ( 0<=p<=1)

Megjegyzés: Ha százalékban van megadva a valség, akkor p = százalék/100. Jelen esetben 0,6.

Ez az alap.

Itt általában két kérdés lehet:

1) Mekkora a valsége annak, hogy a kísérletet n-szer elvégezve k-szor jön ki A.

2) Mekkora a valsége annak, hogy a kísérletet n-szer elvégezve legalább/legfeljebb k-szor jön ki A.

1)-re a képlet:

(n alatt a k)*p^(k)*(1-p)^(n-k)

2)-re:

a) Ha legalább k-szor, az azt jelenti, hohy vagy kx vagy k+1x vagy...vagy nx

Tehát 1 alapján kiszámolod k-ra, k+1-re stb és összeadod.

b) Ha legfeljebb k-szor, az azt jelenti, hogy vagy 0x vagy 1x vagy...vagy k-1x...Itt ezeket számolod és adod össze.

Megjegyzés: Ha mondjuk n az 10, k meg 2 és az a kérdés, hogy legalább kx, akkor az lenne, hogy kiszámolod 2re, 3ra stb...

Viszont egyszerűbb 0,1,2-re, rzeket összeadod és kivonod 1ből. Mivel ekkor a komplementert számoltad.

dec. 9. 09:26
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
dec. 9. 09:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!