Béla kosárra dob, 0,6 valószínűséggel talál be. A játék azonnal véget ér, ha Béla betalál, de maximum három dobásig tart. Jelölje ξ a játék során a dobások számát. Mennyi a dobások számának várható értéke és szórása?
Figyelt kérdés
Szeretnék segítséget kérni a feladat megoldásában/ részletesebb levezetésében. Megvan a végeredménye a feladatnak, de a levezetése nincs és néhány részét nem értem.nov. 29. 16:40
11/18 anonim válasza:
Nehogy már a ChatGPT legyen a matematikai bizonyítás eszköze!
14/18 anonim válasza:
Nekem továbbra se érthető, ha a betalálás valószínűsége a 0,6 és a nem betalálásé a 0,4, akkor miért ne kéne 0,6 al beszorozni a 3. dobásnál. Mert vége lesz mindenképp a 3 dobásnál, de az nem jelenti azt, hogy ne találhatna be.
15/18 anonim válasza:
Neked van igazad csak nem esik le a miért.
16/18 anonim válasza:
Ja jó leesett, félreértelmeztem eléggé. A játék véget érése függ a betalálástól.
17/18 A kérdező kommentje:
Nem igazán tudom kihez melyik válasz tartozik, szóval nem tudom melyikőtöknek adtatok igazat, de a ChatGPT válasza nem jó, tényleg nem kell beszorozni 0,6 -tal)
dec. 2. 23:51
18/18 krwkco válasza:
"ha a betalálás valószínűsége a 0,6 és a nem betalálásé a 0,4, akkor miért ne kéne 0,6-tal beszorozni a 3. dobásnál. Mert vége lesz mindenképp a 3 dobásnál, de az nem jelenti azt, hogy ne találhatna be."
Bár már azóta "leesett" :-), de azért mondanék egy érvet.
A harmadik dobásnál két egymást kizáró eseménysor történhet: Béla harmadjára vagy betalál a kosárba vagy nem. A valószínűségüket összegezni kell, mert mindkettő a kívánt eredményt, a játék lezárását eredményezi.
P(3)=0,4^2*0,6+0,4^3=0,4^2
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!