A log-normál és a gamma eloszlások maximuma analítikusan kifejezhető? Wikipédián és sehol nem találom.
az komulatív eloszlásfv. a sűrűségfügvény másik neve eloszlásfv.
nem tudom, hogy a mode micsoda, szerintem nem az
"az komulatív eloszlásfv. a sűrűségfügvény másik neve eloszlásfv."
Akkor tisztázzuk, magyar terminológia szerint: "valószínűségi sűrűségfüggvény" és "valószínűségi eloszlásfüggvény" a tisztességes nevük.
A módusz pedig minden lokális(!) maximuma a sűrűségfüggvénynek!
(Az eloszlásfüggvénynek vagy van maximuma, vagy infimuma van, de az mindig 1, nem hinném, hogy releváns kérdés lenne)
> „The mode is the point of global maximum of the probability density function.” – (Az első mondat az első linkemen…)
> „a sűrűségfügvény másik neve eloszlásfv.”
Szerintem nem. Inkább a kumulatív eloszlásfüggvény másik neve az eloszlásfüggvény.
(Közben köszönöm Charlienak a megerősítést! Lassan szedem össze a dolgokat…)
Illetve köztünk is vannak különbözőségek…
Talán a leglényegesebb ez:
> „Az eloszlásfüggvénynek vagy van maximuma, vagy infimuma van, de az mindig 1”
A szuprémuma mindig 1, ehhez plusz végtelenben tart, az infimuma mindig 0, ehhez mínusz végtelenben tart (az első hozzászólásomban én is pongyola voltam).
(((Amúgy arról lehet megjegyezni, hogy a szuprémum a legkisebb FELSŐ korlát, hogy ha valami szuper, akkor az felül van, hasonlóan az inferior dolgok, például az Inferno, alul vannak.)))
> „A módusz pedig minden lokális(!) maximuma a sűrűségfüggvénynek!”
Ez ilyen „kinél hogy” dolognak hangzik, mint hogy a határozatlan integrál a primitív függvények összessége, vagy bármelyik primitív függvény. De egyrészt a lokális szélsőértékhelyek is segítenek szerintem, másrészt a fent említett két eloszlás sűrűségfüggvényének csak egy lokális maximuma van.
(Off. De lüke vagyok, infimumot írtam... Ráadásul a vagy-vagy miatt félreérthető volt, nyilván a SUPREMUM, meg a maximum léte nem zárja ki egymást, úgy értettem supremum mindig van, maximum nem mindig. :) )
(Igazából én a Prékopa könyv alapján kezelem a móduszt, bimodális eloszlásoknál jónak tartom ezt a terminológiát, egészen addig, amíg a sűrűségfüggvény ismert. Más kérdés, hogy mondjuk hisztogram típusú becsléseknél mennyire jó dolog ez és ott egyáltalán mikor beszélhetünk bimodális stb.. eloszlásról... :) )
Szóval a log-normál eloszlás sűrűségfüggvény maximumának helye, ahogy az 1. linken is látszik:
μ-σ^2 = 0 ; azaz az ábrán exp(-1)-nél, ill. exp(-1/16)-nál van. (μ=0, σ=1, ill. σ=1/4)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!