Mekkora szén dioxid koncentráció érhető el az élesztős módszerrel mondjuk egy légmentesen nem zárható dobozban, tehát normál légköri nyomáson?
hát egy nem lezárt dobozból eldiffundál a gáz, mert nem a tárló alakját tölti ki hanem a rendelkezésére álló teret
reagálva arra, hogy kitölti a dobozt
egyébként szerintem a fermentáció másik eleme a CO2 mellett a befolyásoló, pl az alkohol 30% fölött már elég erős sejtméreg
A kérdésemre még mindig nem kaptam választ :)
A doboznak van egy teteje ami nem légmentesen zár, így ki tudja szorítani a levegőt CO2. A kérdés még mindig az mekkora az a koncentráció ami megmarad a dobozban, hány %os koncentrációnál kezd el "kifolyni" a CO2. A teljes mennyiség nem diffundálódhat elvileg, mivel el kell érnie egy bizonyos nyomást hogy a légkör tömegét kiegyenlítse.
Szólj ha hülyeségeket írok, nem vagyok otthon ezen területen, de szeretnék egy megközelítőleges választ plusszmínusz 5% os pontossággal.
C6H12O6 → 2 CH3CH2OH + 2 CO2
1 mol szőlőcukor 2 mol széndioxiddá ég el
ebből ki lehet számolni igazából
a folyamat anaerob (nem igényel oxigént), tehát csak ismételni tudom magam, hogy az etanol koncentrációja előbb utóbb túl nagy, hogy folytatódjon a biológiai oxidáció és a CO2 termelése
miközben a nem légmentesen záró tetőn folyamatosan keveredik a levegővel
időben csökken a CO2 koncentráció
lehet hogy gyorsabban is, mint ahogy a fermentáció történik
Még mindig nem látok %-os értéket, de akkor pontosítok még a kérdésen :)
Mekkora lehet a koncentráció a dobozban mikor eléri a csúcsot és elkezd csökkenni, CO2 mérő vagy egyéb műszer nélkül honnan tudom mikor következik ez be?
Függ attól, hogy mennyire nagy a doboz, hogy mennyi oldat van benne, mekkora a doboz nyílása, van-e levegő áramlás a helységben, ha igen, mekkora. Függhet a hőmérséklettől is (ami befolyásolja a szén-dioxid oldhatóságát, valamint a fermentáció sebességét), valamint a rendelkezésre álló szőlőcukor mennyiségétől. Összegezve: elég nehéz kiszámolni.
A pincékbe történő balesetekből következik, hogy a életveszélyes szintet biztos el lehet így érni (de ehhez már 7-10 % koncentráció elég), valószínűleg megfelelő körülmények között a koncentráció ennél jóval nagyobb lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!