Matematika feladat, paralelogramma területe 2x2-es mátrix determinánssal?
Bocs, a 18:10-es válaszom még a 18:04-es kommentedre vonatkozik.
> „12.es vagyok, ez belefér?”
Szorgalminak, elgondolkodni rajta, mindenképpen. Ugye amikor a paralelogramma területét tanulod még általánosban, akkor az magasság szorozva a hozzá tartozó alappal, ezt a képletet pedig úgy indokoljátok, hogy átszeletelitek a paralelogrammát egy téglalappá úgy, hogy egy derékszögű háromszöget levágtok az egyik végén, és átrakjátok a másik végére.
A determinánsos területszámolásnál annyi a trükk, hogy nem átszabod egy kisebb téglalappá, hanem kiegészíted egy nagyobbá (most 6×7-essé), és ebből vonod le a téglalappá összeálló két derékszögű háromszög területét (az 1×7-et).
> „Hogy lenne 0,0? Ezt nem ertem.”
Úgy akartalak rávezetni, hogy először az oldalakhoz tartozó vektorok helyett csak a paralelogramma 4 csúcsának a koordinátáját kérdezem. Itt az egyik csúcs az origóban van. Mik az origó koordinátái? (De ha megértetted máshogy, akkor ezt már figyelmen kívül hagyhatod egy időre.)
Ohhhh, na ezt nem magyarazta el a tanar!! Igy valamennyire mar vilagos a dolog.
Az oreg nalunk ilyen feladatikat adt :D erettsegin nem is lattam meg ilyet,nem vagyok faktos,sima kozepszint lesz matekbol
> „nem vagyok faktos,sima kozepszint lesz matekbol”
Középszinten amennyire én emlékszem semennyire nincsenek mátrixok. Talán emelten se.
Vektorok tudnak lenni, tehát a helyvektorokra meg a vektorok összegére, különbségére, hogy hogyan lehet tetszőleges A-ból tetszőleges B-be mutató vektort felírni,… azért figyelj, meg gyakorold most egy kicsit, ha éppen ezeket veszitek.
En is igy tudom.
Koszi a segitseget.
Áááá… A 18:16-os válaszom, amilyen jól hangzóra sikerült, akkora baromság is.
Inkább ezt az ábrát kell mögé képzelni: [link] proofwiki.org/wiki/Area_of_Parallelogram_from_Determinant
Nem reggel fél hatkor kéne kezdeni a munkában… Vagy legalább nem próbálni okoskodni utána este hatkor…
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!