Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Származott vmi hasznod abból,...

Származott vmi hasznod abból, hogy elolvastad a kötelezőket?

Figyelt kérdés
Eddig egy kivételével mindet elolvastam az éven pedig kb 8 volt(nah jó mondjuk mind oylan 100-120 oldal)! De még lesz bőven. Kicsit már unom... Lesz ebből bármi hasznom később??? Emiatt semmi olyat nincs kedvem olvasni ami tényleg érdekel, folyton csak a közelezőket bújom. A memóriám elég rossz, nem szoktam figyelmes olvavsás mellett sem sokáig emlékezni a könyvekre. Van értelme mindet elolvasni? Nektek mi hasznotok származott belőlük? Legalább jó lesz így az érettségim, vgy job lesz az esélyem?
2009. jan. 4. 22:11
1 2 3
 11/29 anonim válasza:
48%
Én is egyedül a Légy jó mindhaláligot olvastam el, azon kívül semmi mást, kizárólg netről és kötelezők rövidenből néztem ki a rövid történtet és az elemzésüket. Ennek ellenére 4es lett a magyar érettségim! És mit húztam? Ember tragédiája... Elkzedtem mondani az elemzését, még mielőtt a történtre kérdeztek volna rá, és kész. Senki nem mondta volna meg, hogy nem olvastam! Ügyesen kell ezt is csinálni, akárcsak a puskázást! Magyarul: csalni tudni kell :D:D:D
2009. jan. 4. 23:42
 12/29 anonim ***** válasza:
93%

1. néhány kivétellel ezekből nálunk dolgozat és felelet volt, a részletekre is rákérdezett a tanár, de jól tette

2. alapműveltség, senkit ne érdekeljen, hogy a korosztálya most nem találja trendinek, de x év múlva jól fog jönni

3. árnyaltabbá válik a szókincs, ugyancsak hasznos, nem fogsz úgy beszélni a neten, mint néhány "csitri" (vok, szettem és társai, meg a sok x-elgetés sz helyett, egy bizonyos mennyiség fölött már zavaró és olvashatatlan, egy hivatalos levelet is így írna meg valaki, komolyan se venné a címzett)

4. néhány kivételével én mindet élveztem, nem rövidítve, rendesen, én több, mint 100 könyvet olvastam el, de 100 fölött már nem számoltam, ebbe a kötelezők is beletartoznak, én az Ábel a rengetegben-t nem szerettem, a Szigeti veszedelmet nem kellett előre elolvasni, azt mi órákon vettük végig (okos volt a tanárnő, tudta, miért nem adja ki, nehéz és fárasztó olvasni), 1 volt, amivel csak érettségi után tudtam végezni, de az nem is volt tétel, így ráértem vele, de az az évem telített volt, nem volt rá időm

Nem tudom, mennyi idős vagy, szerintem érdemes elolvasni, és nem rövidítve. De olvass mellé mást is, mert akkor kicsit pihenteted a fejedet és könnyebben be tudod fogadni a kötelezőt is. Ajánlom Rejtő Jenőt, Szabó Magdát, Jules Verne könyveit, még akár Victor Hugo-t is, könyvben a Quo Vadis-t, a Végtelen történetet (megfilmesítették, de könyvben jobb), a Hol bújkálsz cinege című regényt, az Élet játéka, valamint a Gyere, kicsim, gyere című rövid, de nagyon tanulságos, kedves könyveket, minden korosztálynak való.

Olvasni jó, ne add fel, csak legyen a kötelező mellé más is.

2009. jan. 4. 23:59
 13/29 anonim ***** válasza:
100%

Miért kell ebben különösebb hasznot keresni? Miért nem élvezed egyszerűen őket?

Sosem voltam stréber, de különösebben jó tanuló sem, de olvasni mindig szerettem. Nem csak iskolait, szabadon választottat.

Mellékesen a legtöbb kötelező olvasmány nem több 200-300 oldalnál, ki lehet olvasni max. egy hét alatt. Mondjuk a napi x óra internetezés mellé egy mai diáknak nehéz lehet bezsúfolni ezt a "mennyiséget" :DDD

2009. jan. 5. 00:36
 14/29 anonim ***** válasza:
96%

én se sokat olvastam el, de ami nagyon tetszett,az anno a Pál utcai fiúk volt.

Gimiben is 4 év alatt csak 1-2-t olvastam, de érettségin pont egy kötelezőt húztam, és mivel a rövidített változatokat azért elolvastam, 5-öst kaptam belőle.

Ha nem vagy figyelmes olvasás közben, akkor nem sok értelme van, mert elolvasod, és 2 perc múlva mikor leteszed, már fogalmad sincs, mit olvastál. Ettől még nem lesz jobb az érettségid, csak akkor ha figyelsz, és tudod miről szólt.

Szerintem tehát:

- vagy olvass figyelmesen

- vagy a rövidített változatot vésd jól az eszedbe, de sajna előfordulhat, hogy olyat kérdeznek,ami pont a rövidítettben nem volt benne -> de lehet erre akkor sem emlékeznél, mert csak felületesen olvastad el az eredetit.

üdv.

2009. jan. 5. 01:44
 15/29 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem jó ha olvasol, és a kötelezőket is letudod, mert általános műveltséget ad, amire bármikor szükséged lehet :)

Olvasni jó :)

2009. jan. 5. 07:03
 16/29 anonim ***** válasza:
81%
Én imádom a kötelezőket. Megismertetnek olyan regényekkel amit magamtól nem biztos, hogy elolvasnék, de eddig 1-2 kivételével mindegyik tetszett. És nem tudom, hogy te hanyadikos vagy, de a 9. kötelezőinél már csak jobb lehet, nekem azok voltak a legrosszabbak.( A 11. a legjobb.)
2009. jan. 5. 08:17
 17/29 anonim ***** válasza:
92%
Igen, származott. Egyrészt felszedtem egy csomó szót olvasás közben. Másrészt megtanultam fogalmazni. Harmadrészt felvettek magyar szakra. Negyedrészt az egyik kedvenc könyvem A Mester és Margarita, ami kötelező volt fakton. Ötödrészt meg tudom különböztetni az igényes szépirodalmat és a szépirodalomnak álcázott önismétlő, primitív filozofálgatást, amit csak a haszonszerzés mozgat (pl. Coelho és társai).
2009. jan. 5. 10:25
 18/29 anonim ***** válasza:
96%
A kerdezo egyik kommentjehez: epp azert fogsz kitunni a generaciodban, mert olvasott leszel. Ez kesobb ertek lesz, pont azert, mert a tobbseg legfeljebb csak a roviditett valtozatot olvassa el egy konyvbol.
2009. jan. 5. 11:50
 19/29 anonim ***** válasza:
100%
Igen, származott. Ahogy már többen mondták, fogalmazni tanít, a szókincset bővíti, és elsajátíthatod belőle a magyar helyesírás szabályait is (ami itt, a gyakorikerdések.hu-n sokakra ráférne..). Nem mondom, hogy mindegyiket elolvastam, még azt sem, hogy mindegyik tetszett, de szerintem érdemes olvasni őket (én volt, amit egyetem alatt hobbiból olvastam el utólag :-)). Az pedig, hogy a mai világban nem menők, nem korszerűek és nem profitálsz belőlük, enyhén szólva...nem igaz.
2009. jan. 5. 11:52
 20/29 anonim ***** válasza:
100%

Nekem származott, nagyon is sok.

Egyedül egy kötelezőt nem olvastam el általános iskolában, illetve gimiben (egyetemen azért már többet), ez a Tüskevár volt. A mai napig nem bírtam a kezembe venni, pedig akik olvasták, azt mondják, jó könyv. Fekete Istvánt egyébként szerettem, 9-10 éves koromban több könyvet is olvastam tőle, a Vuk miatt, amit viszont olvastam.

Voltak olyan kötelezők, amiktől a mai napig hideg futkározik a hátamon, ilyen a sokak által ajnározott Mester és Margarita. Elolvastam, becsületből, de nem tetszett. A sors íróniája, hogy később orosz szakosként szintén kötelező volt, akkor már a netes rövidített változatát olvastam el, azóta is hányinger jön rám tőle.

Rengeteg olyan könyv volt viszont, amik miatt aztán ott kötöttem ki, ahol. Gimiben ugyanis leginkább az orosz és a francia irodalom tudott elvarázsolni, ennek végeredménye egy francia-orosz szak lett az egyetemen, ahol viszontláttam több kedves olvasmányomat, pl. az Anyegint, a Vörös és feketét, Zola Patkányfogóját. Jól jött, hogy gimiben ezeket már olvastam, sok időt megspóroltam vele.

Ezen túl nagyrészt a kötelezők alakították ki a mostani irodalmi ízlésemet, ami miatt már nem olvasok el akármit, ami a kezembe kerül. Igényesebb lettem a kötelezők által, ha lehet ilyet mondani. Már nem ülök fel az irodalmi divatnak, mint régebben. Nyolc-kilenc éve Márait olvasni volt divat, aztán magyar fronton Wass Albertet, külföldiek közül Dan Brown-t, manapság meg a sznob, magukat entellektüelnek beállító népek kinéznek, ha nem falod Coelho vagy Garcia Marquez könyveit. Nos, én függetlenítettem magam a divattól, és ez jó. Egyszer talán, ha jobb dolgom nem lesz, olvasok majd Coelhót és Marquezt is, most per pillanat nem érdekel. Tehát ha a kötelezőid változatosan vannak összeválogatva, a magyar- és világirodalomnak olyan széles spektrumáról kapsz képet az olvasásuk által, ami segít kialakítani a saját egyéni ízlésedet.

A szókincs már lerágott csont, előttem sokat írták, így én nem is pazarolnék rá karaktert.

Ahogy egy előző válaszoló írja, a kötelezők segítenek elválasztani a valódi értéket adó műveket a divatos filozofáló, de alapjában véve sekélyes könyvektől. Szerintem már csak ezért is érdemes mindegyiken átküzdeni magad. Az már csak másodlagos megjegyzésem, hogy az egyes művek talán nem a megfelelő életkorban kerülnek az ember kezébe. Én pl. nem engedném, hogy Dosztojevszkijt olvasson egy bármennyire is okos, érett tizenéves, mert egyszerűen nincs meg az élettapasztalata a művek értelmezéséhez. Ugyanígy sorolhatnék még jobb sorsra érdemes szerzőket, akik műveit egyszerűen képtelenség befogadni ilyen fiatalon. De ez csak egy vélemény...

2009. jan. 5. 12:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!