Két urnában golyók vannak, az A urnában 8 fehér és 10 piros, a B urnában 16 fehér és 4 piros. Feldobunk egy érmét. Ha fejet dobtunk, akkor az A urnából kiveszünk egy golyót, ha pedig írást dobtunk, akkor a B urnából veszünk ki egy golyót?
13:13
a kis szakértő, előbbi hozzászólásod egyre igazabb, valóban minden hozzászólásoddal egyre butábbnak tűnsz.
Elmagyaráznád nekem egyszerű földi halandónak, miért is kéne ehhez, hogy a két urnában azonos számú golyó legyen?
Tudjuk, hogy fehér golyó lett, innentől kezdve marha mindegy hogy hány piros volt még az urnában, nem azt kell kiszámolnunk, hogy mekkora valószínűséggel húzhattunk fehéret, mert a feltétel alapján már tudjuk, hogy azt húztunk.
Egy példa, hátha ez segít megérteni:
Egy évfolyamon 2 osztály van, egyikben 10, a másikban 20 lány. András erről az évfolyamról táncolt egy lánnyal a szalagavatón az évfolyamkeringőn. Mekkora valószínűséggel tancolt az egyik ill. másik osztályból való lánnyal?
Ez lényegében ugyanaz a feladat, csak talán jobban érzékelhető, hogy teljesen mindegy, hogy tökéletesen mindegy, hogy az osztályokban hány fiú járt, hiszen már előre elmondták nekünk, hogy András lánnyal táncolt.
Itt is ugyanez van, elmondták, hogy fehéret húztunk,innentől kezdve mindegy, hogy hány piros van a korsókban, azokat tudjuk, hogy nem húzzuk, olyan, mintha ott sem lennének.
Így már sikerült hihetetlen buta énemnek elmagyaráznia a feltételes valószínűség fogalmát bölcsességednek?
kérdező: akkor jól sejtettem, hogy ez volt a probléma a számolásoddal, csak mivel az Ara írtad, hogy 4*5, ezért nem voltam biztos.
tehát az a lényeg, amit már fentebb leírtam, ne azt számold, hogy mekkora valószínűséggel húzhatok egyikből ill. másikból fehéret, mert abba belejátszik az, hogy hány piros van a korsóban, de azt tudjuk, hogy olyat úgyse húztunk. Csak az kell, hogy hányféleképpen, de ezt ne oszd le az összes esettel, mert az arra az esetre vonatkozik, amikor még nem tudjuk, hogy milyen szinű golyót húztunk. Itt van az a plusz információ, hogy tudjuk, hogy fehéret húztunk, tehát csak az ilyen esetek lesznek benne az összes esetbe, a többit egyszerűen kidobjuk.
Okostojás
Te biztosan valami matematika tanár lehetsz.
Én csak egy kamionsofőr 8 általánossal, és csakis fejben számoltam, de az életemet itt helyben rátenném, hogy nekem van igazam.
A kérdezőtől elnézést kérek, amiért szétoffoltam a kérdését, de nem tudtam megállni.
kérdező: írtad, hogy a "De a rendszer sajnos nem fogadta el ezt az eredméynt :S"
Tehát valamilyen programban volt ez egy kérdés, ahol kiírja, ha jó volt a válaszod?
Ha igen, írd már be az állítólagos kamionsofőr válaszát (5/14 -et írt, és állítása szerint az életét rátenné), hogy kiderüljön, jó-e.
Neked amúgy már megvan a megoldás a leírtak alapján?
--------------
OFF: kamionsofőr: ez valami paródia/komédia akar lenni? Szerintem én már többször láttam ezt a beírást egy alapjaiban hibás okfejtés után, hogy kamionsofőr vagyok 8 általánossal, és akkor is nekem van igazam, mindezt olyan stílusban, hogy az ember tényleg már csak arra tud gondolni, hogy erre direkt rájátszik az illető.
Ha meg nem, akkor érdekes a dolog, mindenesetre javasolnám, hogy próbáld meg elolvasni és értelmezni az eddig beírt válaszaimat.
Fejben számolva jött ki
Okostojás, mi a véleményed??
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!