Hogyan kell egy ilyen feladatot megoldani?
Oldd meg az alábbi egyenlőtlenséget! (mondja a feladat)
3/2x-6 >= gyökalatt(x-2)+1
10: Mire gondolsz azzal, hogy "abban az értelmezésben"? Amit #7 is feszegetett?
Egy dolgot valóban elmulasztottam: nem kötöttem ki, hogy a gyökjel alatti kifejezés nem lehet negatív, tehát annak is teljesülnie kell, hogy x – 2 ≥ 0, azaz x ≥ 2. De ennél a másik kikötés (x ≥ 4⅔) erősebb volt, szóval bár elvi hiba, de a megoldást nem befolyásolta.
Esetleg a kacsacsőr megfordulása lehet még megfontolandó, mert négyzetre emelésnél megfordulhat, ha nem teljesül, hogy mindkét oldal nem-negatív, de mivel itt az egyenlőtlenség mindkét oldala garantáltan pozitív (a jobb oldal a gyökvonás miatt, a bal oldal meg a ≥ jel következtében ill. a kikötés miatt), ezért itt nincs esély arra, hogy megforduljon a kacsacsőr. Erre gondoltál?
#5 és #8
Igen, így csináltam.
Nem.
#11, nem, én arra gondoltam, hogy az értékre nem csináltad meg a kikötést (pedig, pont, hogy arra csináltad meg), nem olvastam el kellő figyelemmel az írásod.
Arra akartam rámutatni, hogy a közoktatásban többnyire csak az ún. értelmezési tartomány alapú kikötést tanítják (jelen esetben a négyzetgyök alatt nem lehet negatív), míg az értékkészlet alapút (amit megcsináltál) nem. Aztán meg sokan csak néznek, hogy a kikötés alapján miért nem jön ki a megoldás.
De nem kell feltétlenül egy oldalta rendezni; ha jelen formájában vizsgáljuk, akkor is rá tudunk jönni, hogy a jobb oldal értéke minimum 1 kell, hogy legyen, tehát a (3/2)x-6 >= 1 egyenlőtlenség is rögtön felírható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!