Az alábbi feladatot hogy kell megoldani?
Segítséget kérhetek egy mértan feladat megoldásába? Inkább magyarázatra lenne szükségem, akár privátba. Az a, pont megvan.
A háromszög külső szöge egyenlő a két nem mellette fekvő belső szög összegével.
Nézd például az ABI, BCI, DAI háromszögeket!
Kénytelen voltam megnézni a megoldást a könyv végén, amit nem akartam. A megoldás szerint az EIC szög kiszámításánál az egész A szöget beleveszi, én úgy értettem csak a felet kellene, vagyis csak 28 fokot. Teljesen össze vagyok zavarodva.
Először is: a feladat értelmes, mert a szögfelezők tényleg egy pontban metszik egymás minden háromszögben, tehát ez az I pont tényleg létezik is.
Mivel az AI félegyenes pontosan az ABC (konvex) szög szögfelezője a feladat szerint, és BAD=28°, ami éppen az BAC fele, ezért BAC=28*2=56°. Hasonlóan, CBA=33°, amiért CBA=66°, innen a harmadik csúcs ACB szöge ACB=180°-56°-66°=58°. Ezzel letudtuk az a) részt.
A b) részben:
EIC háromszögben:
Az EIC szögre EIC=180°-BEC.
Az EIC háromszög C csúcsánál fekvő szögét ismerjük, ez pontosan az ABC háromszög C csúcsánál fekvő szögének a fele, azaz 29°, amiért a CI félegyenes az ACB (konvex) szög szögfelezője.
Az E csúcsnál levő szöget a BEC háromszögben dolgozva lehet könnyen megadni:
A háromszög B csúcsánál fekvő szöge a feladatban meg van adva, ez 33°, a C csúcsnál fekvő szögét fentebb kiszámoltuk, ez 58°, amiért a BEC=180°-58°-33°=89°.
Az I csúcsnál fekvő szög tehát 180°-89°-29°=62°.
Tehát az EIC háromszög szögei:
Az E csúcsnál fekvő szög: 89°,
Az I csúcsnál fekvő szög: 62°,
A C csúcsnál fekvő szög: 29°.
Az AFI háromszög A csúcsánál fekvő szöge pontosan az ABC háromszög A csúcsánál fekvő szöge, azaz 56°.
Az F csúcsnál fekvő szöget teljesen hasonlóan számoljuk, mint az előbb:
AFI=180°-66°-29°=85°, és így végül az I csúcsnál fekvő szög 180°-85°-56°=39°.
Tehát az AIF háromszögben:
Az A csúcsnál fekvő szög: 56°,
Az I csúcsnál fekvő szög: 39°,
Az F csúcsnál fekvő szög: 85°.
Az IBD háromszögben ugyanígy dolgozunk. Ezt már rád bízom, kell a gyakorlat. :)
Az esetleges elszámolásokért elnézést kérek, bár talán jól számoltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!