Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Így kellene megoldani ezt a...

Így kellene megoldani ezt a feladatot, jól csináltam, vagy más módszerrel kellett volna?

Figyelt kérdés

A feladat ez:

Mutassa meg, hogy a síkbeli +π/4 szöggel való elforgatás kielégíti az A^2 - sqrt(2)*A + I = 0 másodfokú operátoregyenletet. (ahol I az identitás)

Tehát ha jól értem, akkor az "A" mátrix az a +π/4 szöggel való forgatás mátrixa ami ha jól számolok akkor:

0.707 -0.707

0.707 0.707

Az I pedig az egységmátrix ami:

1 0

0 1

És most ezeket kell a megadott egyenlet szerint kiszámolni és elvileg 0-nak kell kijönnie.

A^2 az nekem:

0 -1

1 0

sqrt(2)*A pedig:

1 -1

1 1

Behelyettesítve ebbe: A^2 - sqrt(2)*A + I, ezt kapom:

A^2 - sqrt(2)*A

-1 0

0 -1

Ehhez hozzáadva az I egységmátrixot

0 0

0 0

azaz teljesül az egyenlet.

2023. márc. 18. 19:37
 1/1 anonim ***** válasza:

Igazából annyi miatt nem elég a megoldásod, hogy feltételezed hogy az (x, y) a bázisod és abban a bázisban írsz fel mindent. A teljes megoldáshoz meg kéne mutatnod hogy tetszőleges bázisban is igaz az egyenlet.

De meg lehet oldani egyszerűen kb semmi számolással is. Az A^2 az a 90 fokkal való forgatás, ha ehhez hozzáadod az egységet, akkor a négyzet átlójába jutsz. Ami pont a 45 fokos forgatás gyök 2 szeresének felel meg. Tehát ha ebből azt kivonod akkor minden esetben a nullához jutsz. És mivel minden vektort a nullvektorba visz, emiatt az csak a 0 operátor lehet.

2023. márc. 18. 20:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!