1. 10 cm és 6 cm oldalú deltoidot megforgatjuk a szimmetriatengelye körül. A deltoid nem szimmetriaátlója 6 cm hosszú. Mekkora az így kapott test térfogata és felszíne a) konvex b) konkáv deltoid esetében?
2. 5 cm alapú és 10 cm szárú egyenlő szárú háromszögből kivágjuk a beírható körét. Az így kapott alakzatot megforgatjuk a szimmetriatengelye körül. Mekkora az így kapott test felszíne és térfogata?
3. A 12 cm és 16 cm befogójú derékszögű háromszöget megforgatjuk az átfogója körül. Mekkora az így kapott test felszíne és térfogata?
Kérem, köszönöm, vagy alapvető udvariasság esetleg?
Illetve meddig sikerült eljutnod? Hol akadtál el?
Gondoltam megköszönöm miután kaptam segítséget.
Odáig eljutottam,hogy mindegyikből dupla kúp lesz.
3. a háromszög átfogója=20cm² r=9,6cm
És ennyire jutottam.
Van az a mondás, hogy a „segítséget előre is köszönöm”, érdemes lenne majd használnod a jövőben.
Nagyon jó. Akkor a következő lépés, hogy felfedezed, hogy a forgatás után egy olyan forgástestet kapsz, amely két, azonos alapkörű kúpból összerakható. Ezeknek ismered a sugarait és az alkotóit, már csak a testmagasságok kellenek, amik a háromszög átfogójának részei, így Pitagorasz-tétellel tudsz számolni. Ha ez is megvan, akkor minden adat adott, hogy meghatározd a felszínt és a térfogatot.
Annyit segítek még, hogy a kúppalást térfogatképlete r*pi*a.
9,6²+M²=20²
M=2
V=2²*pi*20*2=11581,17cm³
A=9,6²*pi*9,6*pi*20
A=174639
Túl nagyoknak tűnnek a számok, de nem tudom mit rontok el.
„9,6²+M²=20²”
Ezt miből sikerült megszülni?
De van ilyen derékszögű háromszög az ábrádon?
Az eredeti derékszögű háromszögben ha behúzod az átfogóhoz tartozó magasságot, akkor kapsz két kicsi derékszögű háromszöget, amelyekben egy-egy befogó az átfogó két részlete. Ezek a szakaszok lesznek a kúpok magasságai.
Ezeknek ismered két oldalát, tehát fel tudsz írni két Pitagorasz-tételt;
9,6^2 + x^2 = 12^2, és
9,6^2 + y^2 = 16^2
Ezeket kiszámolva kapod a kúpok magasságait.
(Persze úgy is lehet számolni, hogy kiszámolod az egyiket, mondjuk x-et, utána a másik egyszerűen 20-x lesz, de ezt a tényt érdemesebbnek tartom megtartani ellenőrzésre.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!