Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Ha idézek valamit, aminek a...

Ha idézek valamit, aminek a végén egy szó idézőjelben van, akkor az én idézetem végére két idézőjel kell?

Figyelt kérdés

Pl.

,, - azt mondta, hogy ....

Mire én azt feleltem: ,,bárcsak" ---> Így?

Vagy ki kell tenni újra az idézőjelet?

Mire én azt feleltem: ,,bárcsak"" ? - így elég hülyén néz ki...

2023. márc. 30. 20:40
1 2
 11/14 BringaManó ***** válasza:
90%

Akkor szerintem nem érted, hogy miről van szó: ez nem sima idézet, hanem idézeten belüli idézet. Ennek a belső idézésnek persze nem kell feltétlenül egy máshonnan idézett szövegnek lennie, lehet egy más okból idézőjelbe tett szó is, pl.:

A zsűritag azt mondta az értékelésben: „Amit hallottunk, az csak erős túlzással nevezhető »éneklésnek«, valójában közelebb áll az erőltetett kornyikáláshoz.”

A szabályzat szavaival pedig így hangzik ugyanez a két dolog (vagyis a mástól való idézés, illetve a mások miatt időjelbe tett szó):

240/j:

[link]

Az idézőjel lehet: „ ” (macskaköröm) vagy » « (lúdlábidézőjel). Az első idézőjel az alapforma, a második általában idézeten belüli idézőjel, például: Jókai írja: „Ahogy a halászok mondják: »beszél a víz«”.

257:

[link]

Ha az idézőjelbe tett mondaton belül még egy idézőjelre van szükség, lúdlábidézőjelet használunk: Petőfi írta apjáról: „Szemében »mesterségem« / Most is nagy szálka még.”

2023. ápr. 1. 15:03
 12/14 BringaManó ***** válasza:

a 10-esben is benne van (1954).

sajnos a 9. (1922) nincs meg nekem, pedig azzal kezdődik az "újkori" szabályzatok sora, ami előtte volt, az még nagyon más volt).

2023. ápr. 1. 16:44
 13/14 anonim válasza:
én vagyok az első válaszoló. engem miert pontoztatok ennyire le?
2023. ápr. 10. 22:51
 14/14 BringaManó ***** válasza:
mert nem jó választ adtál. (ha elolvasod az egymásba ágyazott idézetek különféle idézőjeleiről szóló válaszokat, akkor majd megtudod, hogy miért.)
2023. ápr. 10. 23:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!