Itt mi a megoldás? 6:2(1+2)
Soha nem volt erősségem a matek (szerintem ez látszik is). Kétféle komment van, az egyik szerint 1, a másik szerint 9 a végeredmény.
(Szerintem 1)
Olyan szépen megfogalmazzák, hogy miért lett 1, vagy 9 a végeredmény, de nem tudom, hogy kiknek hihetek.
Valaki (aki valóban ért is hozzá) le tudná nekem vezetni?
1/2n értelmezhetetlen.
Vagy 1/ 2n, vagy 1/2*n.
Vagy zárójelezve.
"az 1/2n kifejezésést szinte mindenki 2n reciprokaként értelmezné"
Amúgy erre a wolframalpha is rácáfol: [link]
20, 21, 22: Bizonyos körökben az 1/2n értelmezése bevett gyakorlat 1/(2n)-ként, mivel épp a szorzásjel elhagyása váltja ki a zárójelezést. A matematikusok szeretnek egyszerűsítésni, ennek köszönhetjük a hatványalak feltalálását is.
Ez egy ugyanolyan egyszerűsítés, mint amikor egy többtagú integrandus körül elhagyjuk a zárójeleket, holott matematikailag indokolt lenne kitenni őket, pl. ∫x³+x²dx-et írunk. De itt is teljesen egyértelmű az értelmezés, hogy ez valójában ∫(x³+x²)dx-et jelent, mégha matematikailag pontatlanul, sőt, "értelmezhetetlenül" is van zárójelek nélkül leírva.
Valamelyik iskola követi ezt az 1/2n értelmezési szokást, valamelyik nem. És Kérdező kérdése épp ezert indukál vitát mindenütt, mert valakinek ugyanazt jelenti a kifejezés szorzásjellel és anélkül is, valakinek meg nem.
22: Az 1/xy-t viszont az xy reciprokaként értelmezi, ami az én állításomat támasztja alá:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!