Itt mi a megoldás? 6:2(1+2)
Soha nem volt erősségem a matek (szerintem ez látszik is). Kétféle komment van, az egyik szerint 1, a másik szerint 9 a végeredmény.
(Szerintem 1)
Olyan szépen megfogalmazzák, hogy miért lett 1, vagy 9 a végeredmény, de nem tudom, hogy kiknek hihetek.
Valaki (aki valóban ért is hozzá) le tudná nekem vezetni?
Kérdés, hogy a lespórolt zárójeleket hová tette volna ki az (ha nem spórolta volna le), aki ebbe a problémába ütközött és lejegyezte. 6:(2*(1+2), vagy (6:2)*(1+2).
Persze, értem én, hogy csak a meddő (de unaloműző) vita kedvéért lett lespórolva, különben egyértelmű lenne, és nem lenne belőle vita :)
Először is: ez HF példa. Kéretik legközelebb oda tenni.
Másodszor is: sehol sem kötelező zárójel az egyértelmű megoldáshoz.
Mivel itt a zárójel kivételével végig egyenrangú műveletek vannak, ezért elindulunk balról:
6:2=3
3(1+2) itt először a zárójelet számoljuk ki: 3*(3)
3*3=9
Azért az ilyet már alsó iskolában is illik tudni.
Persze előfordulhat, hogy az osztás helyén itt eredetileg egy HOSSZÚ törtvonal volt.
Akkor így néz ki a példa:
6:(2(1+2)) azért írtam így, mert nem tudok hosszú törtvonalat rajzolni, akkor pedig zárójelet kell tenni helyette.
Akkor így számoljuk:
Első a legbelső zárójel: 6:(2(3))
Utána a következő zárójel: 6:(6)
6:6=1
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!