Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Itt mi a megoldás? 6:2(1+2)

Itt mi a megoldás? 6:2(1+2)

Figyelt kérdés

Soha nem volt erősségem a matek (szerintem ez látszik is). Kétféle komment van, az egyik szerint 1, a másik szerint 9 a végeredmény.

(Szerintem 1)

Olyan szépen megfogalmazzák, hogy miért lett 1, vagy 9 a végeredmény, de nem tudom, hogy kiknek hihetek.

Valaki (aki valóban ért is hozzá) le tudná nekem vezetni?

2023. márc. 19. 22:06
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:

#10 (23:58) - én hiszek neked, de akkor írj teljes választ!

Kérlek pontosan add meg a selejtes gép(ek) gyártóját, típusát, stb., hogy ellenőrizni tudjuk az általad adott információ igazságtartalmát.

:)

2023. márc. 23. 00:07
 12/24 anonim ***** válasza:
0%

Hogy írod be a gépbe?

Nekem is volt olyan gépem, ami nem ismerte a szabályokat. Ahogy beírtad a számot, azonnal kiszámolta, nem törődve azzal, hogy milyen művelet jön még.

2023. márc. 23. 00:26
 13/24 anonim ***** válasza:
Én még mindig a zárójelezés híve vagyok, úgy teljesen egyértelmű mindenki számára a végeredmény, vitának még a lehetősége is kizárt.
2023. márc. 23. 00:32
 14/24 anonim ***** válasza:

#12 Az én csehszlovák "MR610" kalkulátoromon két zárójelet is be lehet adni, és mindent úgy számol ki - ahogyan azt kell!

A csaknem egy generációval kifinomultabb "CASIO fx-95" szintúgy jól számol.

2023. márc. 23. 00:34
 15/24 anonim ***** válasza:
12: Na de itt pont az a lényeg, hogy sorban egymás után kell elvégezni egyenrangú műveleteket. Ezt még a legócskább számológép is tudja, feltéve, hogy képes a zárójelek kezelésére.
2023. márc. 23. 19:48
 16/24 anonim ***** válasza:

Erre írtam, hogy van olyan számológép, amelyik nem csak a zárójeleket nem ismeri, de a műveleti szabályokat sem.

Ahogy írod be a műveletet, azonnal elvégzi. Például:

3+2*5=

Ezt úgy számolja ki, hogy beírod a 3+2*... erre kiírja, hogy 5, és várja, hogy mit ütsz be még.

Ha beütöd az 5-öt meg az egyenlőt, akkor kiírja, hogy 25.

Ennyit tud számolni.

Amúgy, aki lepontozta a #12-t... pontosan miért is tette?

2023. márc. 23. 20:24
 17/24 anonim ***** válasza:

16: Mert teljesen irreleváns, amiről írsz, még ha igaz is. Az iménti példádban eltér a műveletek preferenciája, Kérdezőében viszont megegyezik, ezért ez még az általad említett számológépen sem fogna ki, mert a 6÷2×3-ra az is 9-et adna.

Emiatt a példád és az okfejtésed is vakvágány, semmi köze a kiírt kérdéshez – én ezért pontoztalak le, valószínűleg mások is.

2023. márc. 23. 22:09
 18/24 anonim ***** válasza:
49%

Elég szigorúak vagytok.

Eleve itt valakinek válaszoltam.

Viszont, ha én pontozok, és a válasz nem rossz, csak valamiért nem tetszik, akkor inkább békén hagyom.

2023. márc. 23. 22:19
 19/24 anonim ***** válasza:
0%

Itt az okoz gondot, hogy a nyitó zárójel előtt nincs szorzásjel, amit lehet úgy értelmezni, hogy azok összetartoznak, mintha zárójelben lennének. Pl. az 1/2n kifejezésést szinte mindenki 2n reciprokaként értelmezné, nem pedig 1/2×n-ként, ami meg szimplán n/2 lenne.

Innen nézve a kérdésben szereplő 2(1+2) egésze is lehet az osztó, így a kifejezés 6:6=1.

Ha a számológépembe szorzásjel nélkül írom be, 1 lesz az eredmény. Ha viszont szorzásjellel, akkor 9.

2023. márc. 25. 13:58
 20/24 anonim ***** válasza:
49%

"Itt az okoz gondot, hogy a nyitó zárójel előtt nincs szorzásjel, amit lehet úgy értelmezni, hogy azok összetartoznak, mintha zárójelben lennének"

Nem, nem lehet úgy értelmezni. Illetve lehet, csak helytelen.

"Pl. az 1/2n kifejezésést szinte mindenki 2n reciprokaként értelmezné"

Helytelenül. 2n reciproka 1/(2n)

2023. márc. 25. 14:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!