Hogyan kell ezt a példát kiszámolni?
Egy nagy traktor 3 óra alatt szánt fel egy parcellát. Egy kis traktor 7 óra alatt.
Ketten együtt hány óra alatt végeznek?
Köszönöm!
1-es megoldása jó, de azt sem árt tudni, hogy miért.
Az ilyen példáknál a munka sebességét lehet használni:
- a munka mennyisége, jelen esetben 1 parcella felszántása
- osztva a szükséges idővel.
Ebben a példában a munka sebességének mértékegysége parcella/óra.
A nagyobb traktor munkasebessége: 1 parcella/3 óra=1/3 parcella/óra.
A kisebbé 1/7 parcella/óra.
Ha mindkét traktor dolgozik, a munkasebességek összeadódnak:(1/3+1/7) parcella/óra. Közös nevezőre hozva:(7+3)/21=10/21 parcella/óra.
A kérdésben ismerjük az elvégzendő munkamennyiséget (1 parcella) és kiszámoltuk a munka sebességét. A szükséges idő a kettő hányadosa:
1 parcella/(10/21 parcella/óra) Törtként felírva, a mértékegységek egyszerűsítése után az eredmény 21/10 óra. Kijött az időre elvárt mértékegység is, tehát jó volt a képlet.
Köszönöm szépen Mindenkinek, főleg Neked utolsó! 🙂
Kedves Matek tanár! Tudod én egy szülő vagyok, aki szeretett volna segíteni a gyermekének a feladattal kapcsolatban...de ha ciki, ha nem én nem tudtam jól megoldani. Így kértem segítséget. Az gondolom enm bűn. Az utolsónak hála, mostmár el is tudom magyarázni a kisfiamnak, akit egyedül nevelek.
De nem kellenne ilyenekkel foglalkounom, ha a kedves tanítók és tanárok elmagyaráznák a feladatokat rendesen a kioktazás helyett, meg az egyes osztogatás helyett előre ítélkezve ugyebár...
Meg esetleg nem a sztrájkolással és az anyag nem leadásával kéne foglalkozni!
Én megértem, hogy rossz a helyzet, más szakmáknál is az. De attól még el kell végezni a munkát.
Szóval...bocsáss meg, hogy egy segíteni akaró szülő, itt kért segítséget. Legközelrbb majd fizetek plusz órát magánba a tanárnak, hogx be tudja pótolni az órát amit nem ad le.
#5 Ne törődj a megjegyzésekkel. Vannak olyanok, akik azzal szórakoznak, hogy segítségadás helyett ...-k a kérdezőket.
Lehetne azt is csinálni, hogy ha nem akar segíteni, akkor nem teszi, és nem ír választ, de ő jobban szereti letolni a kérdezőket. Kívánjuk neki, hogy ennél nagyobb öröme is legyen még az életében.
Az is lehet, hogy - amit őszintén remélek - nem (volt) tanár a #2 válaszoló. A legkülönbözőbb emberek szórakoznak itt, de ha igen, akkor érthető a volt jelző
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!