Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Hogyan kell ezt a példát...

Hogyan kell ezt a példát kiszámolni?

Figyelt kérdés

Egy nagy traktor 3 óra alatt szánt fel egy parcellát. Egy kis traktor 7 óra alatt.

Ketten együtt hány óra alatt végeznek?

Köszönöm!

2023. márc. 13. 06:44
 1/7 anonim ***** válasza:
90%

x/3+x/7=1

...

2023. márc. 13. 07:19
 2/7 anonim ***** válasza:
17%
Csalsz a feladatra? Volt matektanárként elmondanám, hogy csalni bűn. Mindig ezt szánkózás anno az osztálynak, épp az olyanokkal gyűlt meg a bajom, mint te. Akik a feladat helyett a telefonnal foglalkoztak. Hány egyest beírtam telefonhasználatért.A feladatokat önmagától kell megoldani
2023. márc. 13. 07:39
 3/7 anonim ***** válasza:
53%
*szajkóztam az osztálynak
2023. márc. 13. 07:40
 4/7 krwkco ***** válasza:
100%

1-es megoldása jó, de azt sem árt tudni, hogy miért.

Az ilyen példáknál a munka sebességét lehet használni:

- a munka mennyisége, jelen esetben 1 parcella felszántása

- osztva a szükséges idővel.

Ebben a példában a munka sebességének mértékegysége parcella/óra.

A nagyobb traktor munkasebessége: 1 parcella/3 óra=1/3 parcella/óra.

A kisebbé 1/7 parcella/óra.

Ha mindkét traktor dolgozik, a munkasebességek összeadódnak:(1/3+1/7) parcella/óra. Közös nevezőre hozva:(7+3)/21=10/21 parcella/óra.

A kérdésben ismerjük az elvégzendő munkamennyiséget (1 parcella) és kiszámoltuk a munka sebességét. A szükséges idő a kettő hányadosa:

1 parcella/(10/21 parcella/óra) Törtként felírva, a mértékegységek egyszerűsítése után az eredmény 21/10 óra. Kijött az időre elvárt mértékegység is, tehát jó volt a képlet.

2023. márc. 13. 09:22
 5/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen Mindenkinek, főleg Neked utolsó! 🙂

Kedves Matek tanár! Tudod én egy szülő vagyok, aki szeretett volna segíteni a gyermekének a feladattal kapcsolatban...de ha ciki, ha nem én nem tudtam jól megoldani. Így kértem segítséget. Az gondolom enm bűn. Az utolsónak hála, mostmár el is tudom magyarázni a kisfiamnak, akit egyedül nevelek.

De nem kellenne ilyenekkel foglalkounom, ha a kedves tanítók és tanárok elmagyaráznák a feladatokat rendesen a kioktazás helyett, meg az egyes osztogatás helyett előre ítélkezve ugyebár...

Meg esetleg nem a sztrájkolással és az anyag nem leadásával kéne foglalkozni!

Én megértem, hogy rossz a helyzet, más szakmáknál is az. De attól még el kell végezni a munkát.

Szóval...bocsáss meg, hogy egy segíteni akaró szülő, itt kért segítséget. Legközelrbb majd fizetek plusz órát magánba a tanárnak, hogx be tudja pótolni az órát amit nem ad le.

2023. márc. 13. 09:30
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

#5 Ne törődj a megjegyzésekkel. Vannak olyanok, akik azzal szórakoznak, hogy segítségadás helyett ...-k a kérdezőket.

Lehetne azt is csinálni, hogy ha nem akar segíteni, akkor nem teszi, és nem ír választ, de ő jobban szereti letolni a kérdezőket. Kívánjuk neki, hogy ennél nagyobb öröme is legyen még az életében.

Az is lehet, hogy - amit őszintén remélek - nem (volt) tanár a #2 válaszoló. A legkülönbözőbb emberek szórakoznak itt, de ha igen, akkor érthető a volt jelző

2023. márc. 13. 11:09
 7/7 A kérdező kommentje:
6-os! Köszönöm! Teljesen egyet értek!
2023. márc. 13. 12:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!