Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Ezeket hogy tudom kiszámolni?...

MateMat kérdése:

Ezeket hogy tudom kiszámolni? Valaki segítene lépésről lépésre?

Figyelt kérdés

A: "Számítsuk ki a háromszög középvonalai által meghatározott háromszög oldalainak hosszát, ha a háromszög oldalainak hossza 4 cm, 9 cm és 16 cm"

B: "Számítsuk ki a trapéz szárainak felezőponzját összekötő szakasz hosszát, ha a párhuzamos oldalainak hossza 4 és 6 cm

C: "Számítsuk ki a szabályos háromszög magasságának hosszát, ha a súlypontjuk a csúcsoktól 5 cm távolságra van"

D: "Számítsuk ki a derékszögű háromszög köré írt sugarát, ha két befogójának hossza 5 és 6 cm"

2023. febr. 17. 21:52
 1/4 anonim ***** válasza:
58%

A: A háromszög középvonala az oldalfelező pontokat összekötő szakasz, párhuzamos a 3. oldallal és a hossza ezen oldal hosszának fele. Tehát oszd el mindegyiket kettővel. Mondjuk ez a feladat azért nem tetszik nekem, mert alapból a megadott oldalakból nem lehet háromszöget csinálni (háromszög-egyenlőtlenség nem teljesül)

B: A két alap hosszának számtani közepe lesz (4+6)/2

C: A szabályos háromszögben minden lényeges nevezetes vonal egybeesik, így a súlyvonal is, amiről tudjuk, hogy a súlypont 2:1 arányban osztja, ami jelen esetben a magasságra is érvényes. Tehát ez a megadott 5 centi a magasság kétharmada. Ebből a magasság 7,5 cm lesz.

D. Thalész-tétel megfordítása. Derékszögű háromszögben a köré írt kör sugara az átfogó felezőpontjára esik, sugara az átfogó fele. Pitagorasszal számold ki az átfogót és oszd el kettővel, kész is vagy.

2023. febr. 17. 22:08
 2/4 anonim ***** válasza:

D.: Átfogó=Kör átmérője ami 2 szer a kör sugara.

Mivel a és b 5 és 6 ezért c az pythagoras tétel miatt: gyök(25+36)=gyök61 az kb 7.81cm ez az át mérő; szóval sugár ennek fele kb 3.9cm

C.:szabályos tehát a=b=c; súly pont a súly vonalat 2:1 arányban osztja fel (csúcstól távolabb) szóval a súly vonal 5/2*3 hosszú: 7.5cm mivel szabályos a háromszög súlyvonal=magasság

2023. febr. 17. 22:12
 3/4 A kérdező kommentje:
Köszönom. Az A-nál 19-et akartam írni, csak vmiért rosszul gépeltem be. De akkor egyszerüen elosztom mind a 3 számot kettővel?
2023. febr. 18. 09:14
 4/4 anonim ***** válasza:
igen
2023. febr. 18. 21:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!