Deriválásnál hogy jött ki ez az eredmény?
x1^1/2 * x2^1/2
A termelési függvény parciális deriváltját kell meghatározni. MP1-nél x1-re, MP2-nél x2-re kellett deriváni.
MP1 = 1/2 x1^1/2 * x2^1/2
MP2 = 1/2 x^1/2 * x2^-1/2
Ez lett az eredmény. De nem értem, hogy az MP2-nél miért az x1 elé került az 1/2, nem az x2 elé kellett volna rakni? Mert x2-re deriválunk, nem? Én úgy csináltam volna, hogy MP2 = x^1/2 * 1/2 x2^1/2
Az nem tiszta, hogy ha külön kell deriválni x1 és x2-t, akkor mi a helyzet
Parciális deriválás során mindig az egyik betűt vesszük ismeretlennek, a másik betűt számként kezeljük. Például az x*y^2 kifejezés x szerinti deriváltja y^2, mint ahogyan az x*5 deriváltja is 5, míg az y szerint derivált x*2y lesz, azonban ez az eredmény minden további nélkül felírható 2*x*y alakban is. Magyarán mindegy, hogy a 2-es szorzót hova teszed.
Arra viszont mindig figyelj, hogy a kitevőt ilyenkor 1-gyel csökkenteni kell, tehát az 1/2-ből (-1/2) lesz.
Ez nem matek, hanem feltehetően közgazdaságtan.
A parciális deriválásnak megvannak a matekos alapjai. Ahogy felmerült, a szorzás tényezőinek felcserélhetősége a kulcs.
Az eredmény elegánsabb lenne, ha össze lennének vonva az összevonhatók (függően attól, mi a feladat)
1/2 * GYÖK(x1/x2) és fordítva
Köszi
Alapszakon volt matek, de már régen volt, azóta elfelejtettem. Most mesterszakon viszont megint előjött
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!