Mekkora a generátor feszültsége, hogy az A-B kimeneten 10V legyen a feszültség?
A linken elérhető az elrendezés és az ellenallások értékei. A helyzet az, hogy próbáltam feszültségosztóként megoldani többször is. Fellapoztam egy csomó elektrotechnikai, elektronikai könyvet, kerestem neten hasonló feladatokat, de nem tudok rájönni a megoldásra. (Zárójelben meg van adva az eredmény ami 170V, de nem tudom, hogy hogyan jutok el az eredményhez). Tudnátok segíteni a feladat megoldásában?
Ez egy nagyon egyszerű feladat, "parasztos" módszerrel kiszámolható:
1. Kiszámolod az R5//R6 tagot
2. utána R2+R3+előző tag eredő ellenállását
3. utána R4//és 2. eredménye jön
4. végül az R1+és 3. eredménye.
5. Most már tudod a generátor terhelőáramát (Ig=Ug/4. eredménye), tehát nincs más dolgod mint visszaszámolni a hálózati ágakon meglevő áramokat.
6. Az 1. pontban levő áram aránya is megvan a generátoréhoz képest, tehát ebből már megkaphatod a szükséges generátorfeszültséget számszerűleg!
Kiegészítés: Persze a suliban biztosan tanultatatok módszert a szükséges egyenletrendszer felállítására - azzal a leggyorsabb megoldani ezt a feladatot.
Ha nem tanulod meg az elegánsabb eljárást, akkor később bajban leszel, mikor váltófeszültségű generátor(-ok)ból és reaktans elemekből összerakott áttekinthetetlen hálózatot kapsz majd feladatul!
„5. Most már tudod a generátor terhelőáramát (Ig=Ug/4. eredménye), tehát nincs más dolgod mint visszaszámolni a hálózati ágakon meglevő áramokat.
Így nem lehet kiszámolni a generátor terhelőáramát, mert ugyan Ig=Ug/Re, de Ug ismeretlen, éppen az a kérdés, hogy az mennyi. Ezek után, hogyan és minek számolná vissza a többi áramot, ha Ig-t nem ismeri? A generátor felőli eredő ellenállást felesleges kiszámolni. „Ez egy nagyon egyszerű feladat”, mégsem sikerült megoldani, mert az általad leírtak alapján nem lehet kiszámítani a generátor feszültségét.
Így lehet megoldani:
R5 és R6 ellenállásokra UAB feszültség kerül, így ezek árama:
I5=UAB/R3
I6=UAB/R6
E két áram összege folyik a sorosan kapcsolt R2 és R3 ellenálláson:
I3=I5+I6
Az R2 és R3 ellenállásokon eső feszültség összesen:
U23=I3(R2+R3)
Az R4 ellenállásra jutó feszültség:
U4=UAB+U23
Az R4 ellenálláson folyó áram:
I4=U4/R4
R1 ellenálláson folyó áram az I3 és I4 összege:
I1=I3+I4
R1 ellenálláson eső feszültség:
U1=I1·R1
A generátor feszültsége az R4 és R1 ellenállásokon eső feszültségek összege:
U=U4+U1
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!