Help! Kémia házi (2 feladat)?
Jelentkeztem kémia faktra, de rájöttem, hogy hiába voltam eddig 5-ös belőle, s*egg hülye vagyok:S:S:S Mivel a tanár kb sz*rt se tanított, csak alapokat:S
De most meg mr késő kijelentkezni. Na mindegy.
Van itt - többek között - két feladat, amit meg kéne csinálni:
1) 1,0 mol propánt 1,0 m3 normállállapotú levegőben elégetünk. Mi lesz az égéstermék térfogatszázalékos összetétele?
2) Szénből, hidrogénből és kénből álló szerves vegyület elégetésekor 5,28 g szén-dioxidot, 3,24g vizet és 3,84g kén-dioxidot kapunk. Határozzuk meg a szénvegyület összetételének arányait és sztöchiometriai képletét!

1/ megoldási elv
-propán égésének az egyenletét felírod (2 c2h6 + 7 o2= 4 co2 + 6 h2o), és rendezed.
-a feladat arra irányul, hogy az égés tökéletes vagy tökéletlen lesz-e (így a mennyiségeket nézve biztos tökéletes égés lesz, tehát feleslegben marad levegő, ami nitrogén és oxigén kb. 72-28 százalékos elegye, ha jól emlékszem)
-kiszámolod, hogy az egy köbméter levegőben mennyi köbméter tiszta oxigén van
-normál állapotú levegő egyébként ezt jelenti: wiki definíciót kipuskáztam, mert nem akartam hülyeséget írni fejből: "A normálállapot a következőket jelenti: [1 mol anyagra vonatkoztatva] pontosan 0 °C hőmérséklet (273,15 K), és 1 atmoszféra nyomás (101 325 Pa), 0,02241 m3 térfogat."
magyarul: ha egy mol oxigén 0,02241 köbméter, akkor hány mol oxigén lesz X köbméter (amit előzőleg kiszámoltál)
-az egyenlet alapján látni fogod,
2 mol propán 7 mol oxigénnel reagál
x mol propán Y mol oxigénnel.
marad: víz, co2, o2 felesleg + a levegő fel nem használt nitrogénje (én ezt nevezném égésterméknek). A térfogatszázelékos összetételt kiszámolni innentől kezdve könnyű, ui. az arányos 8egyenlő) a molszázalékos összetétellel.
2/
na ez már fogas feladat, ilyet gimiben csináltam utoljára, nem egyetemen:S
ha esetleg megvan az "ötösöm lesz kémiából" kiadvány, az jobban tudna segíteni!
A szén mennyisége a szén-dioxidban lesz, a hidrogéné a vízben, a kéné pedig a kén-dioxidban.
Én kiszámolnám, most a szén-dioxid példáján bemutatva:
-adott a co2 tömege
-a moláris tömege
-ezek ismeretében kiszámolod a moltömeget
-illetve, hogy egy mol co2-ben van egy mol C, akkor hány mol szén lesz a kiszámolt anyagmennyiségű co2-ben.
ugyanígy eljárni a víz és kén-dioxid esetében, és innentől már csak a sztöchiometriai képletet kéne összerakni CxHySz értelemszerűen egész számokkal.
Remélem segített:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!