Hogy lehet ezzel a képlettel számolni? (Házi feladat) Fizika (Hőtan)
Az órán ezt a "képletet" írtuk fel:
p1 p2
__ = __
T1 T2
A házi feladatot elvileg ez alapján kell megoldani, de egyszerűen nem megy.. a könyvbe is csak ennyi szerepel, gondolom egyenlettel (?) kell összehozni, de sehogy se akar kijönni a könyv hátuljában megadott végeredmény.
A feladatok:
Egy nyári délelőttön a benzinkútnál, amikor a hőmérséklet 20C, az autó kerekeiben 200 kPa-ra állítjuk be a nyomást.(A mért nyomás túlnyomást jelent) A külső légköri nyomást vegyük 100kPa-nak.
a) mekkora túlnyomás mérhető a tűző napon hagyott gépkocsi kerekeiben, ha a hőmérséklet 50C?
b) Mekkora lesz a keréknyomás hajnalban, amikor a levegő 10C-ra hűl le?
Egy befőttesüveget melegen, légmentesen zárunk le kör alakú, 8cm átmérőjű fedéllel. Ekkor a bezárt levegő hőmérséklete 80C. A légnyomás állandó értéke 101kPa. Mekkora erővel nyomódik rá a fedél az üvegre, ha a befőttesüveg kihűl, és a belső hőmérséklet 20C-ra csökken le?
A segítséget előre is köszönöm!
mit nem értesz rajta????
p1/t1 = p2/t2
200/20 =x/50 megoldod az egyenletet és hopp...meg lesz az eredmény
a b feladatot ehhez hasonlóan.
A másik feladat:
A = d^2*pí/4 (ajánlott m^2-be váltani)
ugyanúgy Gay-Lussac törvényét kell használni
101/80 = x/20
ahol x a légkörinél kisebb nyomás lesz.
a tetőt a légköri nyomás szorítja az üveghez. A nyomás a tetőn:
delta p = p légköri- p üveg
p = F/A ebből már a nyomóerőt könnyen megkaphatod
Szia,
ne haragudj, de nem tudhatok mindent én se, de azért köszönöm, hogy szántál rám időt.
Az 1. feladat a) részét én is ezzel a gondolatmenettel próbáltam megoldani, így jött ki nekem 220,47 kPa, (A C-t átváltottam K-be) viszont a megoldókulcsban 230,7 kPa szerepel, ezért vetettem el ezt az ötletet. A feladatban szerepel még egy külső légköri nyomás ami 100 kPa, akkor ezek szerint annak nincs szerepe a megoldásban? a b) feladatba 193,17 kPa jött ki, ami a megoldó kulcs szerint szintén nem jó, 189,8 kPa-nak kell lennie... Ezért voltam elkeseredve..
A 2. feladatot majd még holnap átfutom, mert az még így se tiszta... :/
Köszönöm szépen még 1x ! :)
előző vagyok
1 a.
p1 (túl) = 200kPa-->P abszolút = P túl+ P légköri = 300 kPa
p2= légköri = 100kPa
t1 = 20°C
t2 = 50°C
pí/t1 =p2/t2--->p2 = (p1/t1)*t2 = 200*50/20 = 500 kPa túlnyomás (ide be lehet helyettesíteni relítv nyomást ill Celsiust is, hiszen az arány a lényeg).
b.
500/50 = x/10 ---> x = 100kPa TÚLNYOMÁS!!!! (hiszen végig azzal számoltam)
Nézzük a másodikat.
Amikor lezárom a befőttesüveget meleg, légkörivel azonos nyomású levegőt zárok bele. Amikor ez lehűl, lecsökken a nyomás. A külső, nagyobb légköri nyomás ezért a belső vákuummal szemben munkát végez--->rászorítja a tetőt az üvegre.
A külső légynyomás csak akkor tud kialakulni, ha az üvegben kisebb nyomás uralkodik mint a falán kívül. Hiszen ha megegyeznének, minden irányból ugyanakkora erő hatna az üvegre, nem történne semmi.
Tehát azt, hogy odatapad a tető az üveghez, a nyomáskülöngség okozza (delta p)
A nyomás az egységnyi felületre ható nyomóerőt jelenti, tehát p = F/A ahol p a nyomás
F a nyomóerő
A a felület
egy körkeresztmetszetű kupak felülete: r^2*pí vagy d^^*pí/4
szóval ki kell számolnod mekkore lesz a nyomás az üvegeb lehűlés után. Ezután kiszámolod a nyomáskülönbséget, melyből a nyomóerőt.
Ha nem világos valami írj.
Most nem számolgatom végig, mert kicsit hosszú napom volt...:)
Amúgy ne keseredj el miatta.
Ezek a példák amúgy is csak a tanterem falai között hitelesek és sehol máshol;)
kezdjük ott, hogy ideális gázok nincsenek, pedig ezek arra vonatkoznak.
És az iparban egy nagy reaktor tervezésekor pl eléggé fontos tud lenni ez az apróság:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!