Igaz e az állítás?

Figyelt kérdés

Igaz-e hogy hét negyzetszam közül kettőt kiválasztva a kulonbseguk osztható 15-el.

A válaszom igen.

Viszont magasabbra tettem a lécet, és azt mondom hogy már elég négy negyzetszam is ahhoz hogy ezek közül kettőt kiválasztva a kulonbseguk osztható legyen 15-el.

Mert negyzetszamok 3-as maradéka 0 vagy 1.

Azaz bármely 3 negyzetszam közül kettőt kiválasztva a kulonbseguk osztható 3-al.

Negyzetszamok 5-os maradéka 0, 1, vagy 4.

Azaz bármely négy negyzetszam közül kettőt kiválasztva a kulonbseguk osztható 5-el.

Ezeket “osszegyurva” bármely négy negyzetszam közül kettőt kiválasztva a kulonbseguk osztható 3-al és 5-el is, azaz osztható 15-el.

Valami hiba van benne vagy igaz az elméletem?

2022. jún. 12. 01:00
 1/5 anonim ***** válasza:
86%
Lehet, nem jól értem, de válasz ki mondjuk a 4, 9, 15, 25 közül kettőt, hogy a különbségük osztható legyen 15-el.
2022. jún. 12. 02:17
 2/5 anonim ***** válasza:
80%

A hiba ott van, hogy nem feltétlenül ugyanazt a két számot választod ki.

Ahogy az #1 is írta, a 4;9;15;25 közül ki tudsz választani kettőt, amelyek különbsége osztható 3-mal (15-4=9), és olyanokat is, melyek különbsége osztható 5-tel (25-15=10), de a két különböző esetben nem ugyanazokat a számokat választottuk ki.

2022. jún. 12. 02:41
 3/5 anonim ***** válasza:

Mondjuk ha lepontozás helyett odaírnátok, hogy a 15 nem négyzetszám, sokkal előrébb lenne mindenki...

Itt egy másik számnégyes: 0;1;4;9. Tekintettel arra, hogy mindegyik szám 15-nél kisebb, nyilván semelyik kettő különbsége nem lesz osztható 15-tel.

2022. jún. 12. 10:09
 4/5 anonim ***** válasza:
#3: Tehát máris nem igaz.
2022. jún. 12. 11:27
 5/5 A kérdező kommentje:

Köszi mindenkinek a válaszokat.

Közben rájöttem.

Mivel két különböző szám osztható ságat kell vizsgálnunk (3,5) ezért ezt krll megneznunk:

3-al osztva 0 vagy 1 a maradék.

5-el osztva 0, 1 vagy 4 a maradék.

Tehát a lehetséges kimenetelek :

(0,0), (0;1), (0;4), (1;0), (1;1), (1;4).

Tehát ha 3-al osztva 0 a maradék, akkor 5-el osztva lehet 0,1 vagy 4.

Tehát az összes eset 6 lehetosegbol áll.

De ha hét negyzetszamunk van, akkor biztosan van ketto amelyek ugyanabba a skatulyaba esnek.

És ezek különbsége 3-al osztva maradéktalan lesz, és 5-el osztva is maradéktalan lesz.

Azaz osztható 15-el.

Lehet kicsit érthetetlenül írtam le.

2022. jún. 12. 11:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!