Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Hogy határozzam meg a területe...

Hogy határozzam meg a területek arányát?

Figyelt kérdés

Adva van egy ABCD téglalap, az M pont a CD oldalt felezi, az AM szakasz és a DB átló az I pontban metszik egymást. Határozd meg a DIM háromszög és az ABCD téglalap területének arányát.

Próbáltam megcsinálni, de nem hiszem, hogy jól csináltam, kiszámoltam a DAB háromszög területét, majd az ADM háromszögét és kivonva megkaptam a DIM háromszög területét, így a háromszög és a téglalap aránya 1/4.

2022. ápr. 3. 15:13
 1/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm, ha segítesz. :)
2022. ápr. 3. 15:14
 2/4 krwkco ***** válasza:

Az 1/4 szemre megsaccolva biztosan nem jó. Szerintem inkább olyan 1/12 körül lehet.

Csak egy ötlet: az I pontból az AD oldalra húzott merőleges talppontja legyen J. Elsőként a DJ szakaszt akarjuk megtudni, legyen mondjuk röviden x.

Az IJ szakaszt kétféleképpen is ki tudod számolni az ADM és ABD háromszögek arányosságaiból. Ez kiad egy egyenletet x-re. x-ből és MD-ből kijön a keresett területet.

2022. ápr. 3. 15:43
 3/4 anonim ***** válasza:

Megvan már?

[link]

2022. ápr. 3. 18:54
 4/4 A kérdező kommentje:

Wow, köszönöm szépen mind a kettőtöknek.

Sajnos nem, nem sikerült. Próbáltam úgy felírni az arányokat, mint ahogy a kettes válaszoló írta, de nem jött ki.

2022. ápr. 3. 20:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!