Hogy határozzam meg a területek arányát?
Adva van egy ABCD téglalap, az M pont a CD oldalt felezi, az AM szakasz és a DB átló az I pontban metszik egymást. Határozd meg a DIM háromszög és az ABCD téglalap területének arányát.
Próbáltam megcsinálni, de nem hiszem, hogy jól csináltam, kiszámoltam a DAB háromszög területét, majd az ADM háromszögét és kivonva megkaptam a DIM háromszög területét, így a háromszög és a téglalap aránya 1/4.

Az 1/4 szemre megsaccolva biztosan nem jó. Szerintem inkább olyan 1/12 körül lehet.
Csak egy ötlet: az I pontból az AD oldalra húzott merőleges talppontja legyen J. Elsőként a DJ szakaszt akarjuk megtudni, legyen mondjuk röviden x.
Az IJ szakaszt kétféleképpen is ki tudod számolni az ADM és ABD háromszögek arányosságaiból. Ez kiad egy egyenletet x-re. x-ből és MD-ből kijön a keresett területet.
Wow, köszönöm szépen mind a kettőtöknek.
Sajnos nem, nem sikerült. Próbáltam úgy felírni az arányokat, mint ahogy a kettes válaszoló írta, de nem jött ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!