Jól csináltam a matekot?

Figyelt kérdés

Először is nem akarom hogy megoldjátok helyettem, csak egy kis segítség kellene az elinduláshoz.

A feladat: Az 1,1,1,2,2,3,3 számokból hány 13- mal kezdődő 7 jegyű számot lehet felírni?

Szerintem :

Az első és második helyre csak 1-1 szám írható (mivel 13- mal kell kezdődnie)

A harmadik helyre 3 féle szám írható.

A negyedik helyre 3 féle szám írható.

Az ötödik helyre 3 féle szám írható.

A hatodik helyre 3 féle szám írható.

A hetedik helyre 3 féle szám írható.

Vagyis 1*1*3*3*3*3*3=243 db

Nekem gyanús hogy valahol elrontottam. Ha tudsz segítenél hol a hiba? Esetleg hogy javíthatom ki.

Előre is köszönöm.

2010. szept. 9. 10:16
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Nem rontottad el. Ez egy elemi, könnyű példa.
2010. szept. 9. 10:26
 2/11 anonim ***** válasza:
Nekem ez túl soknak tűnik. Ha pl. a 3. helyre felírod, hogy 3, akkor a további helyekre már nem lehet 3féle számot kiválasztani, csak 2 félét. Matematikai képletet sajna nem tudok rá, hogy hogy lehet ezt felírni, de ennél jóval kevesebb.
2010. szept. 9. 10:28
 3/11 anonim ***** válasza:

a második jól leírta a problémát a megoldásoddal.

Addig jó, hogy az első 2 helyre adott, mit kell írni, szóval a feladat az, hogy a maradék 5 helyre hányféleképpen írhatom le az 1,1,2,2,3 számjegyeket (1,3at már felhasználtuk az első két helyiértékre).

Segítség: azt nézd meg, hogy a 2db 1es számjegyet hányféleképpen tudod beírni az 5 lehetséges helyre, és egy ilyen leosztáson belül a 2db 2es számjegyet hányféleképpen tudod berakni a maradék 3 helyre (a maradék helyre megy a 3as)

2010. szept. 9. 12:31
 4/11 anonim ***** válasza:

Első vagyok.

Az nem volt egyértelmű a feladatban, hogy az egyes számok egyfélék, vagy 1(a) és 1(b)-ként stb. értelmezendők. Ha az ugyanazon számok nem észlelhetők különbözőnek, tehát egyféle egyes, kettes stb van, akkor a kérdező megoldása jó. A feladat azt sem köti ki, hogy egy számot csak egyféleképpen használhatsz-e fel.

Ha viszont különböző, akkor:

első hely 1 (egyféle)

második 3 (egyféle)

többi helyre marad: 1a, 1b, 1c 2a, 2b, 3a, 3b tehát 7-féle

vagyis: 1*1*7*7*7*7*7

2010. szept. 10. 08:49
 5/11 anonim ***** válasza:

a feladatból teljesen egyértelmű, hogy az egyesek nem megkülönöztethetőek. Még belemagyarázni se lehet, hiszen az a kérdés, hány 13mal kezdődő 7jegyű számot lehet felírni. Tök mindegy, hogy melyik egyesemet rakom az egyik ill. másik helyre, a végén ugyanazt a számot kapom.

A feladatból az is egyértelmű, hogy az egyes számjegyet 3szor, a 2est kétszer, a 3ast kétszer használhatod.

Ne próbáljuk már átírni a feladatot.

Ja és a kérdező megoldása a már feljebb leírt ok miatt nem jó.

A hozzászólásod többi része nagyjából elmegy

2010. szept. 10. 12:38
 6/11 anonim ***** válasza:
A 8:49-es jó nagy hülyeséget írt le....
2010. szept. 10. 12:40
 7/11 anonim ***** válasza:
Felírtam az összeset, 30 db van. Ha a 13 után 1 jön, abból 12, ha 2 jön, abból is, és ha 3, akkor csak 6, tehát 30. Matematikai képletet nem tudok rá sajna.
2010. szept. 10. 12:49
 8/11 anonim ***** válasza:

Valóban 30 van, és nem kell felírni őket, kiszámolható.

A kérdés az, hogy a kérdező mire jutott a 3.válaszban adott segítséggel.

2010. szept. 10. 13:07
 9/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm a segítséget.

Az 1 es számot 10 féle képen írhatom be 5 helyre. A maradék helyekre a 2 további 3 fél képen írhatom be. A maradék egy helyre megy a 3 as. Vagyis akkor 10*3= 30 a megoldás.

Ez az elgondolásom remélem már jó! Szerintetek?

2010. szept. 10. 14:30
 10/11 anonim ***** válasza:
Ez a jó megoldás, gratulálok.
2010. szept. 10. 16:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!