Szelsoertek számítás?

Figyelt kérdés

Egy pénzérmét feldobunk 6szor egymás után.

Azt akarjuk hogy a lehető legnagyobb valószínűsége legyen annak hogy 4szer fej, és 2szer írást dobunk.

Mekkora legyen a fej és írás valószínűsége??

Legyen fej=n

Írás=1-n

6odik gyok[n*n*n*n*(1-n)*(1-n)]<=(2n+2)6

Elemi úton kell megoldanom.

A tagokat akárhogyan rendezem át, vonom össze őket úgy hogy négyzet gyök, kobgyok, esetleg 4edik gyök alatt legyenek, nem jövök rá a megoldásra.

Nem tudok az egyenlet semelyik oldalán csak egy konstanst meghatározni.

Mi a megoldás??

2021. dec. 19. 23:09
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
Az még lemaradt, hogy ha többféle módon tudon az n-eket kiejteni, az úgy kapott eredményekre is igaz lesz az egyenlőtlenség, csak épp egyenlőségi kapcsolatot nem tudsz belőlük csinálni. Például ha jól végzed el a 3-mal való beszorzásos megoldásnál a lépéseket, akkor a jobb oldalra 1/3 kerül, ami nagyobb az 1/6-nál (aminek egyébként kellene kijönnie). Ez csak annyit jelent, hogy legrosszabb esetben ezzel a módszerrel lehet egy maximumot adni a maximum értékére (vagyis a keresett maximum egy bizonyos számnál biztosan nem lehet nagyobb).
2021. dec. 20. 02:30
 12/18 A kérdező kommentje:

Nekem ez volt akkor a gond: ??

A 4 n-t összevontan egy tágra azaz 4n lett belole.

Ez nem gond ha jól értem.

Ekkor lett 4n+(1-n)+(1-n).

De ha 3-al szorzok (1-n)-t akkor összeadás után eltűnik az összes n, ez igaz, de lesz három különböző tagom.

4n, 3*(1-n), (1-n).

És ez nem jó mivel látni egy tag, és a háromszorosa soha nem lesz egyenlő, hacsak nem 0 a tag.

Tehát inkább ahogy írtad 2-2-vel mell szorozni, hogy 4n, (2-2n), (2-2n) tagok legyenek, mivel ekkor csak két különböző tagom van, és ezek lehetek egyenlőek egymással.

Tehát ha jól gondolom arra is törekedni kell hogy minnel kevesebb különböző tag legyen.

2021. dec. 20. 11:11
 13/18 anonim ***** válasza:

Nem feltétlenül, de minél kevesebb különböző tag van, annál nagyobb az esélye, hogy az egyébként különböző tagok egyenlőek tudnak lenni ugyanarra a számra.

„De ha 3-al szorzok (1-n)-t akkor összeadás után eltűnik az összes n, ez igaz, de lesz három különböző tagom.

4n, 3*(1-n), (1-n).”

Lehet, hogy csak elírtad, de az összehasonlításnál nem 4n-t kell venned, hanem n-t. Ha a 4n-t veszed, akkor ugyanaz a probléma áll elő, hogy a tagokat nem tudod egyenlővé tenni egymással. De persze az összeadásnál nyugodtan lehet 4n-t írni az n+n+n+n helyett.

Egyébként igen, jól látod a dolgokat.

2021. dec. 20. 11:25
 14/18 A kérdező kommentje:

Ja tehát mindig koncentrálnak az eredeti problémára.

Vetődött fel bennem néhány kérdés.

Ne haragudj , de én mindig szeretem ha mindent tudok egy adott dologról, jelen esetben most ez.

A kérdésem az hogy ha alapesetben kapunk egy ilyent:

3*n*n*n*n*(1-n)*(1-n).

Ez lenne valaminek a területe például, vagy valószínűsége, mindegy most, a lényeg hogy a maximumát keressük.

Ez az alapeset, hogy alapból 3-al szorozzuk.

Ekkor is gondoljuk át hogy hogyan tudjuk azt megoldani hogy csak két különböző tagunk legyen, de osszeadasnal eltunjenek az n-ek.

Én így csinálnám:

Szoroznam 2/3-al, majd 2-el.

Ekkor:

n*n*n*n*3*2/3*(1-n)*2*(1-n) lesz.

Ugye itt szerepel az eredeti 3-al való szorzas, és a 2/3-al, illetve 2-el való szorzas, csak nem mindegy hogy mire alkalmazom a szorzast.

Ekkor ahogy írtam úgy 3*2/3=2

Tehát mindkét (1-n)-t 2-el szorozzuk tulajdonképpen, ami az osszeadaskor jó mert n eltűnik, és szorzasnal is csak két különböző tagunk lesz, ami n=2*(1-n).

Jól oldottam ezt meg?

2021. dec. 20. 12:15
 15/18 anonim ***** válasza:

Igen, ez így jó.

Viszont arra visszakanyarodnék, amit írtam; ha szorzol, akkor a „hely” nem változik. Ugyanez igaz akkor is, hogyha osztasz, magyarán a konstans szorzók elhagyhatóak.

Ez a te esetedben azért érdekes, mert nem kell mindenféle törtekkel kínlódni. Sőt, ha mondjuk gyök(2)-vel lenne szorozva, az még jobban megnehezítené az átláthatóságot, hogyha 2/gyök(2)-vel szoroznál. Ilyen esetekben érdemesebb elhagyni a konstans szorzót, mert akkor letisztultabbá válik a kép, és jobban láthatóvá válik, hogy mivel mit lehet csinálni.

2021. dec. 20. 12:53
 16/18 A kérdező kommentje:

De ha elhagyom a szorzast, vagy osztast, akkor hogyan oldom meg?

Ha nem szorzok vagy osztok akkor az egyenlet jobb oldalán nem kapok n nélküli konstans kifejezést.

2021. dec. 20. 14:35
 17/18 A kérdező kommentje:
Ha jól gondolom akkor elhagyom az elején 3-al való szorzast, mert ez nem változtat a maximum helyen, és megnézem hogy éppen mennyi kell szorozni vagy osztani, ha a kezdeti szorzas vagy osztás nem megfelelő.
2021. dec. 20. 14:42
 18/18 anonim ***** válasza:

Igen, erre utaltam.

Ha nincsenek ott a zavaró konstans szorzók, akkor jobban át lehet látni, hogy mivel érdemes szorozni.

2021. dec. 20. 15:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!