Hogy kell kiszámolni a terhelő ellenállást, és a belső ellenállást?
Felnőttképzéses vagyok, és nem tudtam menni órára, mert dolgoztam, így lemaradtam az anyaggal picit. Más nem nagyon jár elektróra, szinte csak én, szóval megkérdezni sem tudom senkitől. Lapozgattam a tankönyvet, és keresgéltem neten, de még így sem értem.
Hogy kell kiszámolni?
Ez a feladat: Egy akkumulátor üresjárási feszültsége U0= 12.5 V. Az akkut It= 6 A erősségű árammal terheljük, ennek következtében kapocsfeszültsége 12 V – ra csökken.
Mekkora a terhelő ellenállás (Rt) és mennyi a belső ellenállás (Rb) értéke?
A többi feladatot már megoldottam, de ez valahogy abszolút homály, és nem is rémlik nekem az, hogy valaha beszéltünk volna erről előző órákon.

Terheléskor a kapocsfeszültség Uk=12 V. Ekkor az áram I=6 A, ebből a terhelő ellenállás:
Rt=Uk/I=12/6=2 Ω
A belső ellenállásra az üresjárási és a kapocsfeszültség különbsége kerül és azon is I=6 A áram folyik. Ezek alapján a belső ellenállás:
Rb=(U0–Uk)/I=(12,5–12)/6=0,0833 Ω
Köszönöm a részletes választ, egyes! Kezdem érteni.
Kettes, nem. Gépjármű mechatronikai technikus szakon vagyok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!