Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Segítségre lenne szükségem...

Segítségre lenne szükségem egy fizika feladatban (9. osztály)!?

Figyelt kérdés

A feladat így szól:

,,Egy szabályos háromszög mindegyik csúcsából elindul egy csiga a háromszög vonalai mentén az óramutató járásával ellentétes irányban 0.5cm/s sebességgel. Miközben mennek mindegyik csiga nézi a szomszédos oldalon lévő csigát, aminek következtében a csigák mozgása ferde lesz. Mennyi idő múlva találkoznak a csigák, ha a háromszög oldalai 60cm-esek?"

A válaszokat előre is nagyon köszönöm!

2021. okt. 31. 14:22
1 2 3
 21/24 krwkco ***** válasza:

Én erre kerestem (nem szoktam bonyolítani = ctrl C/ctrl V):

Egy szabályos háromszög mindegyik csúcsából elindul egy csiga

A linkek:

[link]

[link]

2021. nov. 1. 13:51
 22/24 krwkco ***** válasza:

Végignéztem a 18-as levezetést. Jónak látszik. És nekem is 240s körüli érték jött ki numerikusan, Excelben 2000 lépés összegzésével.

Arra gondoltam, hogy nem megengedett az, hogy a csigát a kis lépésben a célcsiga lépésének a kezdete felé indítjuk. De kiszámoltam azt is, hogy mi a helyzet, ha a célcsiga aktuális lépésének a vége felé indítjuk. De az is 240s felé tart, csak a másik irányból.

Ennek ellenére azt gondolom, hogy az egyszerű levezetésű 80s a jó megoldás. Csak azt nem tudom, hogy a felösszegzéses módszerben hol a hiba. :-(

2021. nov. 1. 16:49
 23/24 krwkco ***** válasza:

Nem hagyott nyugodni a 18-asban leírt ellentmondás és arra jöttem rá, hogy mégsem jó a "hivatalos" 80s-os megoldás.

Meg kell nézni valamelyik linkemen az F11 feladat második megoldásához rajzolt ábrát. Van egy sebességkomponens, amelyik a középpont felé mutat. De a csiga nem közelít ennyire a középponthoz, mert a másik komponens részben távolodik a középponttól.

A középpont és a csiga új pozíciójának távolságát koszinusz-tétellel ki lehet számolni. Ez a három csiga köré írt mindenkori kör sugara. Ha ezt berakom a 2000 lépéses Excel-es számolásomba, akkor ez nem lesz 0cm 80s múlva. 240s múlva válik nagyon kicsivé.

2021. nov. 1. 23:00
 24/24 krwkco ***** válasza:

"Nem hagyott nyugodni a 18-asban leírt ellentmondás"

Bocs, a 22-esben.

2021. nov. 1. 23:01
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!