A 14 diák között kisorsolunk 3 különböző könyvet, egy fő csak egyet kaphat. Hányféle eset lehetséges?
(Számít a húzás sorrendje, mert különbözőek a tárgyakVariáció, valamint egy fő csak egyet kaphat, azaz a
nevét, ha kalapból húznánk ki, akkor nem dobnánk vissza, ezért nem ismétlődikismétlés nélküli).
Valaki elmondaná nekem levezetéssel, hogy hogyan kell megoldani? A tankönyvi példát megértem, de a feladatok mindig eltérnek
Azért, mert az „alatt” nem azt jelenti, hogy osztanod kell...
Definíció: (n alatt a k) = n!/(k!*(n-k)!)
(14-1+5 alatt az 5) = (18 alatt az 5) = 18!/(5!*(18-5)!) = 18!/(5!*13!).
#13 kérdező
"de jó :/ megitn az van, hogy bemagolom, hogy hogy kell csinálni és nem pedig megértem."
Két részre kell bontani ezt a problémát:
1. Az, hogy (n alatta k) nem azt jelenti, hogy n/k, hanem azt, hogy n!/(k!*(n-k)!) az egy MEGÁLLAPODÁS. Egy praktikus rövidítés. Ezt tudomásul kell venni, és meg kell tanulni.
2. Az, hogy ha n elemből ismétlésesen kiválasztok k-t és a sorrend nem számít, akkor (n+k-1)!/(k!*(n-1)!) esetem lesz, az nem megállapodás. Jogos a kérdés, hogy miért. Jogos a kérés, hogy szeretnél látni egy bizonyítást, hogy megértsed.
Külföldön jársz középiskolába?
Mert Magyarországon a konbinatorika utolsó évi anyag. Vagy ha 9.-ben elő is veszik, a kombinációig biztos, hogy nem jutnak el, PLÁNE NEM 1 HÓNAP ALATT.
Azt egyébként úgy hidd el, ahogy mondom; a tanárok nagyon nagy része nem ért a kombinatorikához. Alapfeladatokra rá tudják húzni az unásig begyakorolt sémákat, de egy bonyolultabb feladat már nekik sem menne. Szóval valószínűleg nem azért b.sz le titeket, hanem mert érdemben nem tudna rá válaszolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!