Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » A 14 diák között kisorsolunk...

A 14 diák között kisorsolunk 3 különböző könyvet, egy fő csak egyet kaphat. Hányféle eset lehetséges?

Figyelt kérdés

(Számít a húzás sorrendje, mert különbözőek a tárgyakVariáció, valamint egy fő csak egyet kaphat, azaz a

nevét, ha kalapból húznánk ki, akkor nem dobnánk vissza, ezért nem ismétlődikismétlés nélküli).

Valaki elmondaná nekem levezetéssel, hogy hogyan kell megoldani? A tankönyvi példát megértem, de a feladatok mindig eltérnek

2021. okt. 1. 13:40
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:
Igen ezt megtaláltam, de ha a képletet használom 3,6 jön ki. Valahogy nem jó
2021. okt. 1. 15:13
 12/18 anonim ***** válasza:

Azért, mert az „alatt” nem azt jelenti, hogy osztanod kell...

Definíció: (n alatt a k) = n!/(k!*(n-k)!)

(14-1+5 alatt az 5) = (18 alatt az 5) = 18!/(5!*(18-5)!) = 18!/(5!*13!).

2021. okt. 1. 15:18
 13/18 A kérdező kommentje:
a-ha. de ezt honnan kéne tudni? értem ezalatt azt, hogy a tankönyv ezt hol írja? Leír egy képletet ami szerint kéne megoldani a feladatot. aztán mégis íratlan szabályok szerint kéne megoldani? de jó :/ megitn az van, hogy bemagolom, hogy hogy kell csinálni és nem pedig megértem.
2021. okt. 1. 15:26
 14/18 anonim ***** válasza:
Biztos, hogy a tankönyvben is van definiálva képlettel, az ismétlés nélküli kombináció résznél.
2021. okt. 1. 16:10
 15/18 anonim ***** válasza:
Viszont az ismétléses kombináció nem középszintű anyag, szóval fura, hogy még az alapokkal sem vagy tisztában, mégis ismétléses kombinációs feladatot adnak fel.
2021. okt. 1. 16:12
 16/18 krwkco ***** válasza:

#13 kérdező

"de jó :/ megitn az van, hogy bemagolom, hogy hogy kell csinálni és nem pedig megértem."

Két részre kell bontani ezt a problémát:

1. Az, hogy (n alatta k) nem azt jelenti, hogy n/k, hanem azt, hogy n!/(k!*(n-k)!) az egy MEGÁLLAPODÁS. Egy praktikus rövidítés. Ezt tudomásul kell venni, és meg kell tanulni.

2. Az, hogy ha n elemből ismétlésesen kiválasztok k-t és a sorrend nem számít, akkor (n+k-1)!/(k!*(n-1)!) esetem lesz, az nem megállapodás. Jogos a kérdés, hogy miért. Jogos a kérés, hogy szeretnél látni egy bizonyítást, hogy megértsed.

2021. okt. 1. 17:52
 17/18 A kérdező kommentje:
14: hidd el, hogy nincsen benne példa. vagyis van, de az nagyon nem ilyen. szokás szerint. A ti példátokkal érdekes bármely ilyen feladatot meg tudnám oldani, a tankönyvivel sehogy sem megy. Másnak se az osztályból. 2, nem tanultunk ilyet. 9.esek vagyunk, új tanár, új iskola, fogalmunk sincsen, hogy mi ez. a tanárunk szebbik szóval b*szik tanítani, elmondja egyszer, elvárja, hogy kérdezzünk, majd ha kérdezünk le vagyunk cseszve, hogy miért nem figyeltünk. (offtopic. az ilyen mire kér fizetésemelést?)
2021. okt. 2. 19:01
 18/18 anonim ***** válasza:

Külföldön jársz középiskolába?

Mert Magyarországon a konbinatorika utolsó évi anyag. Vagy ha 9.-ben elő is veszik, a kombinációig biztos, hogy nem jutnak el, PLÁNE NEM 1 HÓNAP ALATT.

Azt egyébként úgy hidd el, ahogy mondom; a tanárok nagyon nagy része nem ért a kombinatorikához. Alapfeladatokra rá tudják húzni az unásig begyakorolt sémákat, de egy bonyolultabb feladat már nekik sem menne. Szóval valószínűleg nem azért b.sz le titeket, hanem mert érdemben nem tudna rá válaszolni.

2021. okt. 2. 19:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!