Lehet könnyű de nem értem. Magyarázat is kellene. Egy dobozban 5 fehér és 2 piros golyó van, mennyit kell kihúznunk ahhoz, hogy biztosan legyen: a) 2 különböző színű b) fehér golyó c) piros golyó a kihúzottak között?
A) 5 fehér + 1 piros = 6 golyó
B) 2 piros + 1 fehér = 3 golyó
C) Ugyanaz mint az a)
A) A "mennyit kell kihúzni ahhoz, hogy biztosan" típusú kérdéseknél mindig gondolj arra, hogy mi a legrosszabb eset.
Itt nyilván az ha abból a színű golyóból kezdesz el húzni, amitől több van. Tehát kivetted mind az 5 fehéret. Ezután már biztosan piros jön. Ezért 5+1.
Ha háromféle golyó lenne pl. 6, 5, és 3 darabszámmal és az lenne a kérdés, hogy mennyit kell kihúzni, hogy biztosan legyen mindhárom színből, akkor a legrosszabb az, ha kihúzod a 6-ot és az 5-öt.. ez eddig 11 és utána már biztosan jön a harmadik szín, vagyis 12 húzás kell.
B) Itt az a legrosszabb, ha minden mást kihúzol a fehéren kívül. Jelen esetben ez csak a 2 pirosat jelenti, tehát 2+1.
Ha mondjuk van 3 fehér, 5 piros, 6 kék. Akkor előfordulhat, hogy kihúzod az összes nem-fehéret: 6+5, és csak utána jön egy fehér, vagyis: 6+5+1=12
C) Ez ugyanaz a logika, amit a B-ben írtam.
#2 Bocs, elírtam egy szót.
A második mondatban nem "amitől több van", hanem "amiből több van".
"mennyit kell kihúznunk ahhoz, hogy biztosan legyen"
Ezt úgy lehet lefordítani, hogy a legrosszabb esetben.
Képzeld el, hogy iszonyúan rossz, balszerencsés napod van. Csak húzod, húzod a golyókat és még mindig nem jön ki az az elrendezés, amit a példa mond. Akkor milyen golyókat húztál ki?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!