Itt mi a gondolatmenet?
Nekem erre ez a válaszom:
(n) + (n-k1) + (n-(k1+k2))… +
(k1) (k2) (k3)
+ (n-(k1+k2…kN-1)
(N)
Én ezt így gondoltam el.
Bocsánat az utolsó az így néz ki:
(n-(k1+k2+…+kN-1))
(kN)
Számomra teljesen érthetetlen a megoldásod. Esetleg szóban adnál indoklást?
De nagyon kicsi az esély, hogy jó legyen és csak én nem értem, mert a valószínűség egy 0 és 1 közötti szám.
Az én tippjeim a megoldáshoz vezető úton:
- próbálj kitalálni egy elosztási módszert a golyókra
- számold ki az összes lehetséges eset számát
- számold ki az összes kedvező eset számát
- ha nincs hiba az esetek megszámlálásában és esetek egyenlő valószínűségűek, akkor a keresett valószínűség=kedvező/összes
Bocsánat siettem kicsit.
Ez amit írtam ezeket osztani kellet volna az éppen aktuális összes esetek számával.
Pontosabban így néz ki a megoldasom:
(n) (n-k1)
(k1) * (k2) *
————— ——
(n)+(n)…+(n) (n-k1)+…+(n-k1)
(0) (1) (n) (0) (n-k1)
* (n-(k1+k2+…+kN-1))
(N)
——————————
(n-(k1+k2+…+kN-1)) +…..+
(0)
(n-(k1+k2+…+kN-1))
(n-(k1+k2+…+kN-1))
Tehát ha pl van 5 doboz és 15 golyó akkor az elso dobozba 15 alatt k1 a kedvezo esetek száma.
Ezt osztjuk az összes esetek számával. 15 alatt 0+ 15 alatt 1+…..+ 15 alatt 15.
Második dobozba 15-k1 alatt k2 golyó a kedvezo esetek száma.
Ezt az éppen aktuális összes esetek számával osztjuk.
Tehát n-k1 alatt 0+ n-k1 alatt 1+….+n-k1 alatt n-k1.
végére kijön hogy n-(k1+k2+..kN-1) alatt kN a kedvezo esetek száma.
Ezt osztjuk az aktualis összes esetek számával.
Tehat n-(k1+k2+..kN-1) alatt 0 +
+ n-(k1+k2+..kN-1)alatt 1 +
+ n-(k1+k2+..kN-1) alatt n-(k1+k2+..kN-1).
Vannak jó elemek ebben az okfejtésben.
A m-edik dobozra a kedvező esetek száma valóban
(n-szumma(az előző dobozok k-ja)) alatt km.
De én nem számolnám dobozonként a valószínűséget. Most lusta vagyok utánagondolni, hogy ez vezethet-e jó eredményre (ha a végén összeszorzod a valószínűségeket), de az általános eljárás az, hogy az egész rendszerre számláljuk a kedvező eseteket. Ami a dobozonkénti kedvező esetek szorzatát jelenti.
Az összes eset számára pedig az a segítő ötlet, hogy golyókat egyesével kézbevéve dobozt választunk, amibe bedobjuk.
Kisebb golyó és bobozok esetében vizsgalodtam.
Végül erre jutottam.
Ha 5 doboz és 15 golyó van akkor az hogy az elsőbe 1, másodikba 2…. Otodikbe 5 golyó kerüljön arra a kedvezo esetek száma 15!
Összes esetek száma 5^15.
Gyors példa:
2 doboz és 3 golyó van:
A három golyó elosztása:
0-3=3-0
1-2=2-1
0-3 kétféleképpen kerülhet a két dobozba.
1-2 pedig 6 felekeppen kerülhet két dobozba.
Tehát 8 lehetőség=2^3
4 doboz és 4 golyó.
Ekkor hogy minden dobozba 1 golyó kerüljön a kedvezo esetek száma 4!.
Összes esetek száma:
4 golyó elosztása:
0-4
1-1-1-1
1-1-2
1-3
2-2
0-4 4 dobozba helyezése 4 felekeppen.
1-1-1-1 4*3*2*1 felekeppen.
1-1-2 ezek kiválasztása 12 felekeppen lehet, majd 4 dobozba sorolva 4*3.
1-3 erre van 4 lehetőség, majd 4 dobozba sorolva ezeket 12 felekeppen lehet.
2-2 ez 3 lehetőség, majd ezeket 4 dobozba sorolni 12 felekeppen lehet.
Ezek összege = 4^4
Ugyanigy lesz nagyobb elem szamok esetén is.
Tehát az eredeti feladat megoldása:
n!/N^n
Az összes esetek száma jó. Általánosan: Az első golyót N doboz valamelyikébe tehetjük. Az esetek száma N. A második golyót is az N doboz valamelyikébe tehetjük. Az esetek száma N*N. Mind az N*N eset különböző lesz, mert vagy az első,vagy a második golyó másik dobozban lesz. És így tovább. Az összes esetek száma N^n. Ahogy Te is írtad. Vagy röviden: az ismétléses variáció ismert képlete.
De a kedvező esetek számára adott értéked nem jó. Most túl fáradt vagyok végigolvasni a megoldásodat és kikeresni, hogy mi a hiba. Talán holnap, ha kéred. Addig mondok egy rövid, (szerintem) frappáns okfejtést. Rakjuk egy sorba a golyókat. Ezt n! féleképpen tehetjük meg. A dobozok helyett csak rakjunk közéjük válaszfalakat. Az elsőt k1 golyó után. A másodikat további k2 golyó után. Stb. És már kész is vannak a dobozok. Egy baj van csak: az összes eseteknél egy dobozban csak sorrendet vettünk figyelembe. Egy dobozban az összes lehetséges sorrend is csak 1 esetnek számított. Ezért az n!-t is osszuk el a dobozokbeli sorrendek számával.
A kedvező esetek száma: n!/(k1!*k2!*...*kN!) Ami egyébként ugyanannyi, mint amennyit a 4-es hozzászólásban javasoltam, csak egyszerűsítések után.
A valószínűség: (n!/(k1!*k2!*...*kN!))/N^n
Javítás:
"Egy baj van csak: az összes eseteknél egy dobozban csak sorrendet vettünk figyelembe."
Helyett:
"Egy baj van csak: az összes eseteknél egy dobozban csak EGY sorrendet vettünk figyelembe."
Érdemes ellenőrizni a megoldásokat legalább egy triviális esettel.
Pl.
n=5 golyó
N=1 doboz
k1=5
Mi a valószínűsége, hogy az összes golyó az egyetlen lehetséges dobozba kerül? Az én megoldásom szerint (5!/5!)/1^5)=1
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!