Valaki segíteni megoldani ezt a feladatot?
Hány nyolcjegyű jelszó készíthető a 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 számjegyekből és az x, y, z, v betűkből, ha a jelszóban lehetnek számjegyek is, betűk is, tetszőleges sorrendben, s akár ismétlődhetnek is?
B, Ugyanezekből a karakterekből olyan nyolcjegyű jelszót kell készíteni, amelyben az első 4 karakter betű, a második 4 karakter számjegy. Ekkor hány különböző megoldást találhatunk?
C, Ugyanezekből a karakterekből olyan nyolcjegyű jelszót kell készíteni, amelyben az első 4 karakter betű, a második 4 karakter számjegy, és minden karaktere különböző. Ekkor hány különböző megoldást találhatunk?
Előre is köszönöm szépen a segítséget!
Ezek egyáltalán nem nehéz feladatok.
Mi okozza a problémát?
1.:
Mivel ismétlődhetnek, ezért mindegyik helyre 14 karakter kerülhet.
Megoldás: 14^8 (tizennégy a nyolcadikon)
2.: Itt az első 4 helyre kellenek a betűk, a többire a számok. itt is ismétlődhetnek.
A betűket 4^4 féleképpen választhatjuk meg, a számokat 10^4 féleképpen.
Megoldás: 4^4*10^4 (négy a negyediken szorozva tíz a negyedikennel)
3.: Abban különbözik a kettes feladattól, hogy nem ismétlődhetnek a számok és betűk. Így a betűket 4*3*2*1 féleképpen, azaz 4! féleképpen választhatjuk meg, a számokat 10*9*8*7.
Megoldás: 4!*10*9*8*7
Szerintem nem kellene a hasonló feladatokat az utolsó számításig egyből megoldani. Mert most a kérdező bekopizza az eredményt, de mi lesz a következő feladatnál.
Én inkább ilyen segítséget adtam volna:
- a jelszóban 8 karakterhely van
- hányféleképpen töltheted ki az első karaktert?
- hányféleképpen töltheted ki a második karaktert?
- akkor az első két karakterhely összesen hányféleképpen tölthető ki ilyen módon?
- lesznek közötte egyformák? Ha igen, akkor azokat nem szabad kétszer figyelembe venni.
- hogyan folytatódik a többi karakterhelyre?
És ha ezután van valami erőfeszítés a kérdező részéről, akkor lehet lépésenként segíteni neki.
Igazad van. Pedig én is azon az elven vagyok, hogy nem megoldanom kell, hanem rávezetnem őket a megoldásra, hiszen csak úgy fog megragadni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!