-Hogyan jön létre a glikozidos hidroxilcsoport, és hogyan a glikozidos kötés??? -Miért nem redukáló hatású a répacukor, és miért redukáló hatású a maltóz???
Ugye a monoszacharidoknak sokszor van nyílt láncú és gyűrűvé zárult formájuk is. Amikor gyűrűvé záródnak, akkor az történik, hogy az egyik -OH csoport alakít ki éterkötést, így záródik. Ennek az -OH csoportnak a hidrgogénje/protonja leszakad, és az =O csoporthoz vándorol. Ez a vándorló protonos -OH a glikozidos OH.
A glikozidkötés olyan éterkötés amiben legalább az egyik -OH glikozidos, de van, hogy mindkettő.
A redukáló hatást azok a szacharidok tudják kifejteni, amelyek szét tudnak nyílni, és ez csak a záródás helyén lehetséges. Ebből következik, hogy ha mindkettő glikozidos OHból alakult ki a kötés, akkor nem tud felnyílni egyik monomer sem, mert mindegyik le van foglalva. Ha csak az egyik OH glikozidos amiből a kötés kialakult, akkor a másik oldalán fel tud nyílni, így redukálhat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!