Valaki megoldaná és levezetné nekem ezeket a feladatokat?
a, Nagyítsuk fel az x ^ 2 + y ^ 2 - 4x + 2y - 4 = 0 egyenletű kört a (3;2) pontból a két szeresére. Írjuk fel a felnagyított kör egyenletét.
b, Egy szabályos háromszög két csúcsának koordinátái (0;-1) és (6; 7). Határozzuk meg a harmadik csúcs koordinátáit.
Előre is köszönöm szépen a segítséget!
Nem. :)
a) A kör egyenletétben teljes négyzetet kell létrehoznod x-re és y-ra. Ha a kétszeresére nagyítás nálad azt jelenti, hogy a sugara kétszer akkora legyen, akkor a teljes négyzetté alakítás után minden konstans tagot a jobb oldalra kell rendezned, így az ott kapott szám megadja a kör sugarának négyzetét. Ezt kell egy kétszer akkora szám négyzetére cserélned.
b) Mind a két pontba írsz egy kört, amelyek sugara a megadott oldal hossza. Ezután az egyenleteikből álló egyenletrendszert megoldva megkapod a két lehetséges megoldást.
(x-2)²+(y+1)²=9
Ilyen alakra kell hozni a kör egyenletét az első feladatban. Így már érted? Nehéz segíteni, ha nem tudom pontosan mivel van problémád.
A másodikban gyakorlatilag azt kell koordinátageometriai módszerekkel eljátszanod, amit egy körző-vonalzós szerkesztésnél is csinálnál.
Az első feladatban idáig eljutottam és innen nem tudtam folytatni.
Köszönöm, hogy szán rám időt és próbál nekem segíteni! 😊
A jobb oldalon 9 van. Ennek a négyzetgyöke 3, tehát a kör sugara 3. Ha kétszer ekkora kört akarunk, akkor annak a sugara 6 lesz, aminek négyzete 36. Ezt kell tehát a 9 helyére írni.
Remélem így már érted.
Amúgy meg ne magázz kérlek, nem vagyok olyan öreg. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!