Másodfokú paraméteres egyenletek, hogyan oldhatom ezt meg?
Tekintsük az |(x-2)^2 - 1| = k paraméteres egyenletet, ahol k valós paraméter.
Vizsgálja a megoldások számát a k paraméter függvényében!
2011 október emelt matek érettségi 8-as b kérdés, a megoldást megnéztem de nem értem a megoldásom meg rossz lett.
A gondolatmenetem az volt, hogy a megoldások száma a determinánstól függ, az abszolútértéket 2féleképpen bonthatjuk (*1 vagy *-1) és akkor az jön ki, hogy x^2-4x+3-k és x^2-4x+3+k és 1>=k és k>=-1 volt a megoldásom ha jól emlékszem, de valamit nagyon benéztem. Bocs ha vmit nem egyértelműen írtaam le kicsit siettem. Köszi előre is!
Nem determinans, hanem diszkriminans.
Grafikonra érdemes gondolni.
Ezt algebrailag eléggé macerás megoldani.
Ahogy az 1-es ajánlotta, érdemes ábrázolni a függvényt; először ábrázolod az (x-2)^2-1 függvényt, majd az || miatt "felhajtod" (tükrözöd az x-tengelyre) az x-tengely alá eső részt. Az ábrából egyértelműen leolvasható, hogy melyik értéket hányszor veszi fel.
Az ilyen abszolutértékes feladatokat algebrailag is meg lehet oldani.
Két különböző egyenletet kell felírni, aszerint, hogy az abszolutérték-zárójelben negatív vagy nem negatív értéket feltételezünk. Egymástól függetlenül meg kell oldani az egyenleteket és kizárni azokat a megoldásokat, amire nem teljesül az abszolutértékes előfeltétel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!