Mely racionális számokra igaz?
Mely racionális számokra igaz hogy:
(a-b)x^2-(a^2+ab+b^2)x+ab(2a+b)=0
Az a=b biztosan jó lesz.
Ha ettől különböző megoldást keresünk, akkor csak azt kell megnézni, hogy a másodfokú egyenlet megoldóképletének diszkriminánsa mikor lesz racionális, vagyis a
(-(a^2+ab+b^2))^2-4*(a-b)*ab(2ab) mikor lesz egy racionális szám négyzete.
Pontosabban
(-(a^2+ab+b^2))^2-4*(a-b)*ab(2a+b)
De ha a=b akkor nem másodfokú egyenlet lesz.
Hiszen ekkor (b-b)x^2 lesz.
Ez nem gond?
Amúgy ha a=b akkor miért lesz racionális? Vegiggondoltam , de nem jöttem rá pontosan.
Amúgy ha a diszkriminans egy racionális szám negyzete lesz, attól meg nem biztos hogy racionális szám lesz a megoldás nem?
Hiszen -b lehet irracionális szám, vagy valós szám, és ekkor ezek -b+-gyökök összege és különbsége nem biztos hogy racionális szám lesz ugye?
A feladat azt nem mondta, hogy másodfokúnak kell lennie. A kérdés az volt, hogy milyen racionális a;b-re lesz az egyenletnek racionális megoldása. Ha a főegyüttható 0, akkor elsőfokú egyenletet kapunk, annak pedig mindig van megoldása. Illetve ha a=b=0, akkor 0=0 azonosságot kapunk, ami tetszőleges x racionálisra igaz lesz.
"Hiszen -b lehet irracionális szám"
Mivelhogy a kérdés az, hogy milyen racionális számokra lesz igaz az egyenlet, -b nem lehet irracionális.
Jah rosszul értelmeztem.
Úgy értettem hogy x-nek milyen racionális értéket kell adnunk hogy igaz legyen az állítás, és azt hittem hogy a zárójelben levő rész, amivel szorozzuk x-et, annak nem muszáj racionalisnak lennie.
De ezek szerint a zárójelben levő résznek is racionalisnak kell lennie?
Jah gondoltam hogy valami ilyen van benne. Ha nincs pontos meghatározás hogy mely paraméter legyen racionális vagy egész szám vagy valós szám, akkor tulajdonképpen mindegyik az lesz.
Amúgy a diszkriminans racionális lesz ha jól gondolom nem?
Tulajdonképpen azt kell vizsgálnunk hogy a diszkriminans >=0 legyen, és egy racionális szám negyzete.
Mert mindig racionális szám lesz a diszkriminans, de a lényeg hogy egy racionális szám “negyzete” legyen ugye jól gondolkodok?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!