Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Mely racionális számokra igaz?

Mely racionális számokra igaz?

Figyelt kérdés

Mely racionális számokra igaz hogy:

(a-b)x^2-(a^2+ab+b^2)x+ab(2a+b)=0

2020. dec. 31. 20:37
 1/10 anonim ***** válasza:

Az a=b biztosan jó lesz.

Ha ettől különböző megoldást keresünk, akkor csak azt kell megnézni, hogy a másodfokú egyenlet megoldóképletének diszkriminánsa mikor lesz racionális, vagyis a

(-(a^2+ab+b^2))^2-4*(a-b)*ab(2ab) mikor lesz egy racionális szám négyzete.

2020. dec. 31. 20:50
 2/10 anonim ***** válasza:

Pontosabban

(-(a^2+ab+b^2))^2-4*(a-b)*ab(2a+b)

2020. dec. 31. 20:53
 3/10 A kérdező kommentje:

De ha a=b akkor nem másodfokú egyenlet lesz.

Hiszen ekkor (b-b)x^2 lesz.

Ez nem gond?

Amúgy ha a=b akkor miért lesz racionális? Vegiggondoltam , de nem jöttem rá pontosan.

2020. dec. 31. 21:47
 4/10 A kérdező kommentje:

Amúgy ha a diszkriminans egy racionális szám negyzete lesz, attól meg nem biztos hogy racionális szám lesz a megoldás nem?

Hiszen -b lehet irracionális szám, vagy valós szám, és ekkor ezek -b+-gyökök összege és különbsége nem biztos hogy racionális szám lesz ugye?

2020. dec. 31. 21:53
 5/10 anonim ***** válasza:

A feladat azt nem mondta, hogy másodfokúnak kell lennie. A kérdés az volt, hogy milyen racionális a;b-re lesz az egyenletnek racionális megoldása. Ha a főegyüttható 0, akkor elsőfokú egyenletet kapunk, annak pedig mindig van megoldása. Illetve ha a=b=0, akkor 0=0 azonosságot kapunk, ami tetszőleges x racionálisra igaz lesz.

"Hiszen -b lehet irracionális szám"

Mivelhogy a kérdés az, hogy milyen racionális számokra lesz igaz az egyenlet, -b nem lehet irracionális.

2020. dec. 31. 22:53
 6/10 A kérdező kommentje:

Jah rosszul értelmeztem.

Úgy értettem hogy x-nek milyen racionális értéket kell adnunk hogy igaz legyen az állítás, és azt hittem hogy a zárójelben levő rész, amivel szorozzuk x-et, annak nem muszáj racionalisnak lennie.

De ezek szerint a zárójelben levő résznek is racionalisnak kell lennie?

2020. dec. 31. 23:23
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
A feladatkiírás alapján a;b;x-nek kell racionálisnak lennie, ennélfogva minden részművelet eredménye racionális lesz.
2020. dec. 31. 23:26
 8/10 A kérdező kommentje:

Jah gondoltam hogy valami ilyen van benne. Ha nincs pontos meghatározás hogy mely paraméter legyen racionális vagy egész szám vagy valós szám, akkor tulajdonképpen mindegyik az lesz.

Amúgy a diszkriminans racionális lesz ha jól gondolom nem?

Tulajdonképpen azt kell vizsgálnunk hogy a diszkriminans >=0 legyen, és egy racionális szám negyzete.

Mert mindig racionális szám lesz a diszkriminans, de a lényeg hogy egy racionális szám “negyzete” legyen ugye jól gondolkodok?

2020. dec. 31. 23:39
 9/10 anonim ***** válasza:
Így van, máskülönben a gyöke irracionális lenne, és úgy a végeredmény is az lesz.
2020. dec. 31. 23:44
 10/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a turelmedet, és a segitsegedet.
2020. dec. 31. 23:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!