Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Szorgalmi, fizika házifeladat...

Szorgalmi, fizika házifeladat (hatásfok). Esetleg valaki leírná a részletes megoldást?

Figyelt kérdés

nagyon megszeretném csinálni a fizika szorgalmi feladatot, viszont nehezen tudok hozzálátni.

a feladat:

egy szivattyú egy perc alatt 200 liter vizet emel ki 3 méter mélységből.

a szivattyúzás hatásfoka 40%.

mekkora teljesítményt vesz fel a szivattyú az elektromos hálózatból?

mennyi vizet emel ki ugyanezen szivattyú 5m mélységből egy óra alatt, ha feltesszük, hogy a szivattyúzás hatásfoka változatlan?

(g=10m/s²)

előre is köszönöm!!

2020. okt. 4. 11:37
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
43%

A szorgalminak is ugyanolyan a története, mint a "rendes" házi feladatnak: neked adták fel, a te tudásodra kíváncsi a tanár, nem a mienkre.

Lehet villogni más szellemi termékével, de azért te is érzed azt, hogy ez lopás?!

2020. okt. 4. 12:29
 2/11 A kérdező kommentje:
ez olyan, mint amikor valaki a magántanárával íratja meg. segítséget kértem, mert elkezdtem, de néhol megakadok és nem tudom tovább folytatni. meg szeretném csinálni, mert jól jönne. ebben mi olyan nagy baj?
2020. okt. 4. 12:48
 3/11 A kérdező kommentje:
az meg a másik, hogy egy kicsi köze van csak a síma órai munkához képest.
2020. okt. 4. 12:49
 4/11 anonim ***** válasza:
21%

A szorgalmi feladat arról szól, hogy TE szorgalmas vagy.

Igaz?

Ha elakadsz, akkor pedig leírod, hogy idáig meddig jutottál.

Ha el se kezdted, akkor hol a szorgalom?

2020. okt. 4. 13:37
 5/11 A kérdező kommentje:

köszönöm szépen a kedves szavaitok, azt hiszem sikerült két óra után SEGÍTSÉGGEL megcsinálnom. remélem nektek se segít senki az életbe csak kioktatnak, mert hát ugye mindent magadtól kell csinálni.

ui.: már mondtam, hogy belekezdtem, csak egy dolog volt, ami nem tiszta és reménykedtem, hogy ha valaki leírja, hogy hogy csinálná meg, megértem. de persze segítséget sem lehet kérni.

2020. okt. 4. 13:42
 6/11 anonim ***** válasza:

Néhány támpont:

hatásfok = hasznos teljesítmény / felvett teljesítmény. Átrendezve: felvett teljesítmény/

Hasznos: a vízet felemeled, azaz helyzeti energiáját megnöveled. A helyzeti energiát tudod mitől függ. Teljesítmény az energia és az idő szorzata. Egy liter víz az egy kg víz.

2020. okt. 4. 13:44
 7/11 anonim ***** válasza:
38%

Lehet, hogy valamit félreértettél, kérdező:

LEHET segítséget kérni.

Ha belekezdtél, és az valahol félresiklott, AKKOR IS érdemes leírni, mert ebből látszik, hogy dolgoztál vele.

Itt most nem az a legfontosabb, hogy egy hibátlan, brilliáns megoldás szülessen, hanem az, hogy MEGÉRTSD a feladatot, és KÉPES LEGYÉL megoldani.

TE legyél képes, nem mi.

2020. okt. 4. 13:51
 8/11 anonim ***** válasza:
6-os vagyok egy fél mondat kimaradt, szóval a hatásfok képlete átrendezve: felvett teljesítmény = hasznos / hatásfok
2020. okt. 4. 13:58
 9/11 A kérdező kommentje:

6-os: nagyon szépen köszönöm :)

7-es: ugyanezt mondtam xd

hogy értsem meg, ha senki nem segít, csak kioktat, hogy nem kellene segítséget kérnem, csak magamtól megérteni. tudod maximalista vagyok, és ha valami ilyen nem értek, vagy nem teljesen csinálom meg, akkor szarul érzem magam :/

de szerintem vita lezárva, sikerült megcsinálnom.

2020. okt. 4. 14:12
 10/11 anonim ***** válasza:
53%

Fölösleges félremagyarázni, és mártírt játszani.

Mondom: LEHET segítséget kérni - DE ez nem azt jelenti, hogy oldjuk meg helyetted!

Ha leírod, hogy meddig jutottál, azt például ki lehet javítani, hogy hol rontottad el. Lehet ötleteket adni, tananyagot mutatni, bármit.

De ha el se kezdted, akkor azért eléggé pofátlanság "segítséget" kérni.

Más: lehetsz maximalista, de addig valahogy el is kell jutni. Nagyon ritka az a feladat, amit fejben, azonnal átlátsz, és nagyon rosszul fogsz járni később, ha csak ilyen feladatokat vagy hajlandó megoldani.

2020. okt. 4. 14:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!