Mit ronthattam el? (teljes indukció matematika)
Tegnap elkezdtem tanulni a teljes indukció anyagrészt és már valamennyire kapizsgálom de itt ennél a feladatnál valami nem okés, szerintetek mit ronthattam el?
A 3. lépésben nem "(2k+2)", hanem "(2k+3)" van, úgy szerintem ki fog jönni! :)
Ha nem, írj!
((kapiskál))
Amikor a (k+1)-edik tagot is négyzetre emeled, az k^2 + 2k + 1 lesz, nem pedig k^2 + 1 ... tudod, a kétszeres szorzat is kell oda.
A harmadik lépés közepén van ez a hiba, alapvető, de ilyeneken a legkönnyebb elcsúszni:)
Igen, egyrészt az a hiba, amit a második írt, illetve az elsőnek is igaza van, hogy "2n+1"-be behelyettesíted n helyére a "k+1"-et, akkor az bizony 2k+3.
Illetve nem tudom ti hogyan is tanultátok, de az egy alapvető dolog lenne, hogyha két oldal egyenlőségét be akarjuk látni, akkor ne írjunk közéjük egyenlőség.
Felírtad, hogy k(k+1)(2k+1)/6 + (k+1)^2 = aminek ki kell jönni.
Ez egy hiba, nem teheted egyenlővé, mert nem tudod, hogy egyenlő-e.
Ki kell indulni az egyik oldalból majd egyenlőségjeleken keresztül átalakítani, míg azt nem kapod, aminek ki kell jönni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!