Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Az egész számok halmaza...

Az egész számok halmaza megszámlálhatóan végtelen?

Figyelt kérdés
Valaki számolja meg mert én akárhogy próbálom nem tudom!
2020. ápr. 30. 16:30
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Akkor tanuld meg a definíciót! Természetesen csak akkor ha matematikával kell foglalkoznod, vagy akarsz foglalkozni.
2020. ápr. 30. 16:44
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Hogyan próbáltad „megszámolni”?
2020. ápr. 30. 16:55
 3/7 A kérdező kommentje:
Természetesen akarok vele foglalkozni, mert ebből érettségiznék. És egy ezzel foglalkozó, hivatalos, iskolai matematika témájú oldalról olvastam, hogy mind a természetes, mind a racionális számok MEGSZÁMLÁLHATÓAN végtelen. De magyarázat nincs rá :( és én magam nem értem, hogy egy végtelen hogy lehet megszámlálható, mikor gyerek korom óta azt tanultam, hogy a végtelen azért végtelen, mert nincs vége azaz nem megszámlálható
2020. ápr. 30. 17:14
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Az alábbi oldalról a vészhelyzet miatt letölthető egy könyv digitális változata:

[link]

Itt a halmazok fejezetben olvashatsz a témáról.

A lényeg az, hogy megszámlálhatóan végtelennek nevezzük azokat a halmazokat, melyeknek elemei párba állíthatók a pozitív egész számok halmazának elemeivel.

Megszámlálhatóan végtelen halmazok például a pozitív egész számok, természetes számok, egész számok, racionális számok.

2020. ápr. 30. 17:25
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Majd ha foglalkozol a végtelennel, látni fogod, hogy a végtelenekből is többféle van :)

Definíció szerint a természetes számok halmaza megszámlálható. Ennek az a lényege, hogy elemeit sorba lehet rendezni úgy, hogy bármelyik tagjának meg tudod mondani a sorszámát, és bármelyik sorszámot megkérdezve meg tudod mondani, hogy ott melyik szám áll. Triviális, hogy például az 123. szám a 123 (illetve 122, hogyha az első szám a 0), és a 245 a 245. (vagy 244.) szám.

Definíció szerint akkor mondjuk, hogy a végtelen elemszámú halmaz megszámlálható, hogyha kölcsönösen egyértelműen összepárosítható a természetes számok halmazábak elemeivel (vagyis minden számhoz pontosan egy sorszám mondható, és minden sorszámhoz pedig pontosan egy szám -ahogy ezt már fentebb írtam). A törtszámok ugyanígy felírhatók, igaz a turpisság az benne, hogy a törtszámok nem növekvő sorrendben követik egymást, de mégis „meg tudjuk őket számolni”.

Aztán vannak a megszámlálhatatlan végtelen halmazok, ahol ez nem játszható el. Ilyen például a valós számok halmaza.

Ha ezeket sikerült megemészteni, akkor lehet továbbmenni a többiféle végtelenre.

2020. ápr. 30. 17:31
 6/7 A kérdező kommentje:
5 ös, azt hiszem ez segített köszönöm szépen. Tehát mondhatjuk, hogy a megszámlálhatóan végtelen szám azért megszámlálható, mert sorban számoljuk őket és ezért sorszámmal meg tudjuk nevezni őket? :D
2020. ápr. 30. 18:36
 7/7 anonim ***** válasza:
100%
Gyakorlatilag ez a lényeg, igen.
2020. ápr. 30. 19:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!