Mitől függ, hogy a tó sós vagy édes? Miért nevezik Finnországot az ezer tó országának? Hogyan lehet hasznosítani a tavakat?
1. A lefolyástalan medencék, vagy más néven belső lefolyású vízgyűjtő területek olyan zárt területek, amelyek megtartják a vizet és nincs kifolyásuk más vizekhez (folyó, tenger). A vízgyűjtő területekről a víz általában kifolyik, és végül a világóceánba jut. A lefolyástalan medencékből a víz csak párolgás vagy szivárgás formájában tud távozni. A lefolyástalan medencékben kialakuló tavak sok esetben sós vizűek.
*ezt Wikipédiáról nyúltam le*
2. Ahogy a jégtakaró „csúszott” észak felé, mélyedéseket hozott létre, medencék alakultak ki. Ezekben a medencékben gyűlt fel a víz a jég elolvadása után. A kialakult tavak szabálytalan alakúak, gyakran tórendszereket alkotnak. (Pl.: Finn-tóvidék)
*ezt egy föci vázlatomban találtam*
3. vízenergia
Finnország az egyik legnagyobb vízenergia felhasználó a világon
*ezt szintén a vázlatból loptam*
(Ha valami pontatlan lenne, elnézést)
Remélem tudtam segíteni :)
16:29 vagyok (hú, de fura ezt írni)
A 3. nekem is hiányos... hehe... Lehet, nem mindent írtam le az adott órán O.o
Viszont örülök, hogy Neked ez sikerült, s sok sikert a továbbiakban! ^^
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!